12. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas muuta ehitussektor 4 korda efektiivsemaks?

Miks just neli, mitte kolm, kuus või kümme korda. Neli just seetõttu, et siis oleme võrdses seisus Soomega, kes on meile tihti eeskujuks ning just nii palju kordi on põhjanaaber uuringute tulemustel Eestist parem.

2012. aasta detsembris toimunud ehitusettevõtjate konverentsil tõi Tallinna Tehnikaülikooli professor Rainer Kattel välja EUROSTATi näitajates on Eesti ehitussektori tööviljakus Soome omast maas neli korda. See tekitas vastuseisu, kuid pani nii mõnegi ehitusettevõtja otsima vastuseid küsimusele miks on see nii ning kuidas vähendada ehitussektoris raiskamist. Ehitusuudised.ee on just selle aasta eesmärgiks võtnud leida ideid, lahendusi, vastuseid, kuidas muuta Eesti ehitussektor efektiivsemaks ning lõpetada raiskamine, mis väärtust ei loo.

Selleks on Ehitusuudised.ee 11. aprillil kokku kutsunud seminarile Kuidas muuta ehitussektor 4 korda efektiivsemaks? ehitussektori esindajad, kes on sellele juba mõelnud või hakanud probleemide lahendamisega tegutsema. Lisaks Eestis tegutsevatele ettevõtetele on seminaril võimalus kuulda, kuidas tegutsevad sellega soomlased.

 

Jaan Allem – Saajos AS juhatuse esimees

Ellujäämine ei ole alltöövõtjale motiveeriv. Kui tahad olla edukas ning kasumlik alltöövõtu turul, kus käib tihe konkurents, tuleb tähelepanu pöörata kiirusele, paindlikkusele ja täpsusele, unustamata sealjuures jääda kasumlikuks. Jaan Allem on võtnud tõsiselt käsile ettevõtte Saajos, mis on olnud pikema ajaliselt kahjumlik, viia kasumlikuks. Jaan räägib sellest, mis on tehtud, mis on plaanis ning mida saab sellest õppida kogu ehitussektor.

Kas kõike töid peab tegema alati ehitusplatsil ja kas nii on kvaliteet tagatud? Urmas Hiie sõnul ei pea kõike töid alati läbi viima ehitusplatsil, vaid oskusliku planeerimisega saab ehitusvigade arvu vähendada sellega, kui platsil tegeleda vaid lõpptoote paigaldamisega. Erilahendustega ventilatsioonitorustike ja lahendusi välja töötava ettevõtte juht Urmas räägib võitudest, mida ettevõte on saavutanud tõhususe mõtteviisi rakendamisel.

Elari Udam – Riigi Kinnisvara AS juhatuse liigeRiigi kinnisvara viis seoses CO2 projektidega läbi rekordarv hankeid. Oli õnnestumisi ning eksimusi. Elari on võtnud nõuks vaadata otsa kogu bürokraatlikule väärtusahelale, mis on seotud hangete korraldusega. Kui palju on selles väärtustloovat, kui palju kulub otsustamisele ning kuidas muuta olukorda tõhusamaks, arutleb Eesti suurima ehitustellija Riigi Kinnisvara juhatuse liige Elari Udam.

Jüri Rass – EA Reng juhatuse esimeesMilline projekteerimine loob ehitussektoris väärtust? Mis juhtub siis kui minna konkureerima piiri taha? Mida ootavad tellijad ning kui konkurentsivõimelised oma hindadega me ikka oleme? Jüri Rass on võtnud tõsiselt käsile muuta projekteerimine väärtusloovamaks ning kaotada ära raiskamine. Jüri räägib oma ettevõtte kogemusest, kuidas ta selleni jõudis ning mis vajab muutmist kogu sektoris, et lõpetada raha põletamine.

Valeri Tiik – OY Mercus Software Ltd omaik ja juhatuse esimeesUuringud ning konkursid tulemused näitavad, et Soome ehitusettevõtjad on Eesti omades neli korda enam paremad just tööviljakuselt. Kust see tuleb – juhtimisest, inimestest, tööriistadest, mõtlemisest, kuskilt mujalt või kõigist eelnimetatutest? Valeril on olnud võimalus vaadata lähemalt Soome ehitusettevõtete köögipoolele ning olla seal ka ise suunajaks. Kuidas, ning mida on siin õppida Eesti ettevõtjatel, kuuleb seminaril.

Andres Aavik – Skanska AS juhatuse esimeesSkanska on maailmas üks edumeelsemaid ehitusettevõtteid, kes on rakendanud Lean management mõtteviisi ka ehituses. Kuidas ning mis takistab seda seni Eestis, arutleb Skanska juhatuse esimees Andres Aavik

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785