8. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis takistab ehitajate arvates efektiivsuse kasvatamist ehitussektoris?

Ehitusuudised.ee uuris ehitussektoris aktiivselt tegutsevate ettevõtjate ja võtmeisikute käest, mis  on takistavateks asjaoludeks siinsete ehitusettevõtete efektiivsuse ja tõhususe kasvatamisel.

Ehitusuudised.ee ja Eesti Ehitusettevõtjate liidu konverentsil eelmise aasta detsembris tõi Tallinna Tehnikaülikooli professor Rainer Kattel Eurostati näitaja, kus statistika järgi on Eesti ehitusettevõtete tööviljakus Soome ettevõtete omast neli korda madalam. See märkus tekitas konverentsil palju emotsioone, kuid ka palju küsimusi.

Teemasse saab süveneda kahel moel, uurida statistika koostamise meetodit, kuidas on tulemus saavutatud ning vaadata, mis on need tegurid, mis takistavad efektiivsemalt ning tõhusamalt ehitamast - sest kedagi halvustamata ei ole Eesti ehitusettevõtted saavutanud kindlasti efektiivsuse lage.

Ehitusettevõtjate arvates on oma roll nii ettevõtetel, keskkonnal, kus tegutsetakse, tööjõul ning mõtteviisis.

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul ei saa ettevõtted efektiivsuse teemast kõrvale hiilida, kuid sama oluline on pead liiva sisse mitte peita ka riigil, kes paneb paika paljud mängureeglid. Ta toob näite Soomest, kus riik on muutnud ettevõtja tegevuse mugavamaks, mis aitab keskenduda enam põhitegevusele.

„Soomes on riik ehitussektorit ka oluliselt põhjalikumalt reguleerinud, mis võimaldab väikeettevõtjal väiksema bürokraatiaga hakkama saada,“ märgib Peterson.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785