22. aprill 2013

Aavik: tööjõukulude langemist ei tasu loota

Statistikaameti andmetel mõjutas ehitushinnaindeksi kasvu kõige enam ehitussektori palk. Ehitusuudised.ee uuris ehitussektori juhtidelt, kui palju on ruumi palgakasvuks?

Ehitusuudised.ee küsimustele vastas Skanska AS juhatuse esimees Andres Aavik.

1.  Kui palju tõusevad kulutused tööjõukulutustele selle aasta lõpus?Arvan, et tänase muljetavaldava tõusu taga ei tuleks näha mitte ainult reaalselt palgakasvu, vaid ka ametlikult makstava palga osakaalu tõusu ning see tendets jätkub. Tööjõukulude langemist väheneva nõudluse valguses ei tasu loota, sest tööjõud pigem liigub Soome, kui lepib siin vähemaga.Oleneb sellest kui kõrget ehitushinda on valmis turg vastu võtma. Hetkel nõudlus pigem väheneb. Seetõttu selleks aastaks ehitussektoris keskmisest kõrgemat palgakasvu ka ei prognoosi.  Eelkõige kajastub tõusev kulubaas lõpphinna tõusus. Vaadates meie põhjanaabreid, siis on kõrgete tööjõukulude tingimustes leitud erinevaid efektiivsuse tõstmise meetodeid. Olgu see nendeks siis osade tegevuste viimine platsilt välja (monteeritavad elemendid vms) või paremate ajaplaanimise võtete kasutamine. Samuti saab tõsta efektiivsust läbi parema ettevalmistuse (projekteerimise kvaliteedi) vähendades ümbertegemise hulka.

 2.  Kui palju on ruumi palkade kasvuks ehitussektoris?

 3.  Millistest allikatest on ehitusfirmadel võimalik võita vahendeid palgakasvuks ehituses?

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688