23. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterson: palkade kasvuvõimalused peituvad tootlikkuses

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul ootab sel aastal ehitussektorit ehitusmahtude langus, mis aeglustab ka ehitussektori palgakasvu.

Ehitusuudised.ee küsimustele vastas Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson.

1.  Kui palju tõusevad kulutused tööjõukulutustele selle aasta lõpus?Usun, et 2013 aastal enam olulist palkade kasvu ehitussektoris oodata pole. Kui eelmisel aastal avaldasid palkade tõusule survet veel oluliselt kasvanud ehitusmahud, kvalifitseeritud tööjõu suur defitsiit ja kõrge inflatsioon, siis sellel aastal on oodata pigem ehitusmahtude langust ja konkurentsi tihenemist, mis saab olema palkade tõusu osas pidurdavaks teguriks.Hetkel suurt ruumi palkade kasvuks ehitussektoris ei näe. Prognoosin tõusuks mitte rohkem kui 5%.

2. Kui palju on ruumi palkade kasvuks ehitussektoris?

Kui võrrelda ehitussektori palkasid ülejäänud majandusruumiga, siis näiteks 2012. aasta IV kvartalis olid ehitussektoris palgad juba  ligikaudu 10% Eesti keskmisest kõrgemad.

Eelmisel aastal valitses olukord, kus kogu Eesti majandus kasvas 3,2 %, samas ehitussektor aga ligi viiendiku. Kuna 2013 aastaks prognoositakse Eestile samuti üle 3%-list majanduskasvu, ootab ehitussektorit pigem 5-10% langus. Usun, et muu majandusega võrreldes ka palkade kasv ehitussektoris kindlasti aeglustub.

3. Millistest allikatest on ehitusfirmadel võimalik võita vahendeid palgakasvuks ehituses?Palkade kasvuks näen peamist võimalust läbi tootlikkuse tõstmise.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785