8. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vink: Eesti ehituskultuuril on lapsehaigused põdemata

Nordecon AS juhatuse esimehe Jaano Vinki sõnul toimub Eesti ehituses kahjuks liiga palju ressursside raiskamist. Vingi sõnul tuleb tõhususe kasvatamisel tegutseda pideva enese kasvatamisega.

„Kindlasti on põhjuseid erinevaid, kuid mina tooksin siiski välja ajaloolise aspekti. Võrreldes Soomega on Eesti kaasaegne ehituskultuur alles küpsemisjärgus ning paljud lastehaigused veel lõpuni põdemata,“ märgib Vink.

Vingi sõnul saavad ehitusturu osapooled küll aru pikema ja põhjalikuma planeerimise vajadusest enne kuluka ehitusprotsessiga alustamist, kuid kahjuks reaalses elus enamasti veel nii ei käitu.

„Eestlane ei talita jätkuvalt omaenda vanasõna „üheksa korda mõõda, üks kord lõika“ järgi, vaid kipub jätkuvalt mõõtma ja lõikama samal ajal. Korrates seda tegevust siis mitu korda protsessi käigus, kulutades liiga palju mistahes ressurssi,“ märgib Vink.

Vingi hinnangul ei takista tõhususe kasvatamist Eestis miski peale eestlase enda.

„Aga teatavasti on enesekasvatamine kõige vaevalisem töö – me liigume õiges suunas, kuigi aeglaselt. Objektiivselt võttes aitab ehitusturgu tervikuna üksnes aeg ja saadud vahetud kogemused. Subjektiivselt mõeldes on igaühe tegutsemise tõhususe võti tema enda taskus, seda ka siis, kui ülejäänud seda ei kasuta,“ lisab Vink.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785