11. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trink: töö organiseerimise parandamisel on arenguruumi

Merko Ehituse juhatuse esimehe Andres Trinki hinnangul ei ole üllatav, et põhjamaade ehitussektori tööviljakus on Eestist kõrgem. Olukorra parandamiseks tuleb tegeleda pidevalt tööde organiseerimise parandamisega ning tellija teadlikkuse tõstmisega.

Ehitusuudised.ee uuris Trinkilt, miks on statistiliste näitajate põhjal Eesti ehitussektor madalama tööviljakusega ning mis on takistavateks teguriteks efektiivsuse tõstmisel.

„Esiteks, Soomes on tööviljakus tervikuna kõrgem kui Eestis ja ehitussektor ei ole selles osas erand“, märgib Trink. „Teiseks, töö organiseerimise parandamisel Eesti ehitussektoris on kindlasti arenguruumi.“

Odav hind pärsib kvaliteeti

Trink tunneb muret, et Eestis on ehitustellimuste puhul jätkuvalt määravaks odav hind, mitte kvaliteet. See mõjutab tema hinnangul otseselt nii materjalide valikut, insenertehniliste lahenduste valikut, kasutatavaid masinaid ja seadmeid, ehitustehnoloogiat ja ka ehitaja valikut.

„Mida vähem kogemusi on ehitajal, mida viletsamaid seadmeid ja tehnoloogiat ning materjale kasutatakse, seda madalam on üldjuhul ka majanduslik efektiivsus.  Soomes pannakse suuremat rõhku lõpptulemuse kvaliteedile,“ toob Trink välja.

Targemad tellijad määravad tulemuse

„Tellija teadmised ja kogemused on Soomes tõenäoliselt keskmiselt paremad, mis tingib parema ettevalmistuse, sujuvama ehitusprotsessi, vähem muudatusi jne,“ hindab Trink.

Maksude mõju

Trinki sõnul on küll maksude kogumise osas on asjad Eestis paremaks läinud, kuid ehitussektoris toodetava lisaväärtuse mõõtmist mõjutab ka see, millisel määral makstakse ehitusvaldkonnas makse.  „Madalamat hinda suudavad tihtipeale pakkuda ehitajad, kelle puhul ei ole maksude maksmisega kõik korras.   Võib arvata, et Soomes on selles osas olukord mõnevõrra parem,“ ütles Trink.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785