Autor: Raul Reino • 30. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EKA ehitus - klassikaline näide rumalast kinnisvaraarendusest

Projektijuhtimise ja tavalise kinnisvara arendamise vaatenurgast EKA uue hoone ehitamise saagas tekitab EKA juhtide käitumine pehmelt öeldes nõutust.

EKA juhid on algusest peale võtnud hoone ehitamisega seoses hämmastavaid riske, mistõttu praegused dramaatilised avaldused ainult kinnitavad vana tõde, et kunstnikud võiksid teha kunsti, pedagoogid anda haridust ja projektijuhid projekte juhtida.

EKA ehitus on klassikaline näide rumalast kinnisvaraarendusest, mida 2005-2008 harrastati palju, kuid seda imekspandavam on, et sarnaste rehade otsa komistasid targad ja haritud inimesed. Hakkame lihtsalt tegutsema, mõtles ilmselt Signe Kivi. Lootus oma poliitilistele sidemetele oli niivõrd tugev, et vahet pole, mida detailplaneeringud ütlevad, kas ehitusload on olemas või mitte ning kas naabrite kooskõlastused on olemas või mitte.

3 ränka viga, mida Signe Kivi tegi:

1. Kuulutas arhitektuurivõistluse võitjaks hoone projekti, mis ei vastanud kehtivale detailplaneeringule. Planeering lubas ehitada 6-9korruselise hoone, aga žürii kuulutas võitjaks 5 korrust lubatust kõrgema hoone projekti. Seega eirati juba alguses kehtivat detailplaneeringut, millega võeti vastu väga suur risk, et projekt jääb venima. Sellel, miks praegu enamik suuri kinnisvara arendajaid eelistab osta kehtiva detailplaneeringuga krunte, on väga lihtne põhjus, sest mitte keegi ei tea, kui kaua võib Tallinna linnas detailplaneeringu menetlemine aega võtta.

 2. Ei mõistnud või alahindas fakti, et uus detailplaneering ja uus ehitusluba nõuavad naabrite kooskõlastust. Kes vähegi kinnisvara arendamise ja hoonete ehitamisega on kokku puutunud, see teab, et naabrite kooskõlastuse hankimine võib seda tüüpi projektides osutuda tõeliseks peavaluks. Signe Kivi kogenud poliitikuna oleks pidanud väga hästi seda teadma kas või seetõttu, miks on mõne maantee ehitus jooksnud ummikusse.

3. Lammutas vana EKA hoone enne, kui uue hoone ehitamiseks vajalik õiguslik baas oli olemas. Lammutada vana maja enne, kui uue maja ehitusluba on alustanud kooskõlastuste ringi läbimist, räägib selgelt kas väga suurest enesekindlusest või siis rumalusest.

Kogu projektijuhtimine on käinud stiilis nagu Alod ja Andreid 2007 maju ehitasid – paneme maja püsti, siis hakkame kooskõlastusi hankima, võtame ettemakse niipalju kui võimalik ning vilistame seadustele, mis riigis kehtivad. Kogu uue maja ehitamise protsess on käinud nii, nagu oleks ehitamisega seotud seadused vaid tühine formaalsus. Avalikkusele ei ole see just mitte kõige parem signaal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785