7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlasilmuses Koger taotleb ehitusfirma saneerimist

Andres Kogeri ehitusfirma Koger ja Partnerid esitab täna Harju Maakohtule saneerimise algatamise taotluse, eesmärk on taastada kohustuste restruktureerimisega ettevõtte püsiv tegevus.

Saneerimist ette valmistades muutus ettevõtte nimi ja struktuur. Andres Kogerile kuuluv ettevõte Koger Projektijuhtimise AS võtab üle kõik Koger & Partnerid ASi kohustused võlausaldajate ees ning alustab saneerimist. Väikeaktsionärid on ettevõttest väljunud ja jätkavad eraldiseisvalt teiste kinnisvaraprojektide arendamist.

Ettevõtte teatel on suurimad võlausaldajad kohtule esitatud saneerimisavalduse ja -menetluse algatamisega nõus.

Ettevõtte keeruline olukord tekkis Kogeri sõnul asjaolude kokkulangemisel. „Majanduskriisi negatiivne mõju ehitussektorile oli oodatust suurem. Täielikult Eesti kapitalil põhineva ettevõttena ei ole meil olnud rahvusvahelistele ettevõtetele iseloomulikku puhvrit pikaajaliste kahjumite rahastamiseks. Usume, et seni konstruktiivsed suhted pankadega jätkuvad ning üheskoos leiame lahendused,“ ütles ta.

Saneerimise taotlemine ei mõjuta ettevõttega seotud korteriarendusprojekte, mis jätkuvad vastavalt sõlmitud lepingutele ja seatud tähtaegadele.

Andres Kogeril käes üsna rasked ajad

Mullu märtsi lõpus, kui lahkus tegevjuht Andres Pärloja, võttis Koger & Partnerite juhtimise üle Koger Grupi suuromanik ja nõukogu esimees Andres Koger ning esimese asjana lõpetas ta kahjumlikud lepingud.

Suvel taganes ettevõte Tartu Lossi tänava kunagise sünnitusmaja rekonstrueerimise lepingust, kuna Kogeri sõnul oli näha, et lepingu täitmiseks tuleks peale maksta 10 miljonit krooni.

Oktoobris lõpetas Riigi Kinnisvara AS firmaga Koidula raudteepiirijaama hoonete ehituse lepingu, põhjuseks oluline mahajäämus.

Novembris esitas Kogeriga tülli pööranud endine äripartner Jaanus Peet Koger & Partnerite vastu pankrotiavalduse. Kohtunik teatas, et olukorras, kus võlgnikul on nõude täitemenetluses rahuldamiseks piisavalt vara, pole pankrot põhjendatud ja vaidlused tuleks lahendada muul moel.

Antsla veevärgi ehitus katkes. Koger & Partnerid jäi jänni Antsla veevärgi ehitusega, mis pidi valmis saama veel eelmise aasta lõpus, mistõttu katkes ka võimalus projekti maksumust katta eurorahaga. Tellija esitas taotluse abikõlbulikkuse perioodi pikendamiseks kuni tänavu 1. juulini.

Tänavu veebruaris katkestas Läti firma Binders SIA Eesti maanteeametiga sõlmitud Pärnu ringsõidutee ehitamise lepingu. Pärnu ringsõidutee ehitust sätestav leping sõlmiti 2009. aastal firmade Binders ja Koger & Partnerid ühispakkumisena ja nägi ette töid ühtekokku 23 632 193 euro eest.

Lätlased kandsid kahju. Binders teatas, et leping põhjustas ettevõttele miljoni lati suuruse kahju, kuna nad olid sunnitud kõrvaldama Koger & Partnerite puudujääke ehitustööde algetapil. "Eriti ebajärjekindlat suhtumist meie ettevõtte vastu kogesime pärast seda, kui Koger & Partnereid hakkas ähvardama maksejõuetus," ütles toona Binders SIA juhatuse liige Normunds Luste.

Märtsi keskel saatis maanteeamet avaldused Bindersile ja Koger & Partneritele Pärnu ümbersõidu I ja II etapi ehituslepingute lõpetamise kohta.

Helsingi linn lõpetas äsja Koger & Partneritega Käpylä põhikooli remondi lepingu, sest ehitaja ei suutnud tööde graafikust kinni pidada. Koger & Partnerite juhitud tööde maksumus oli 5 miljonit eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785