26. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laugus: Scala City ostuhuvi tekiks 80 mln juures

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus ennustab, et Scala City enampakkumine kukub läbi ja ostjat ei leita.

Põhjuseks, et hind on ilmselt liiga kallis. Kui võtta ehitushind müügihinna arvutuste aluseks, siis võiks arvestada ca 15 000 kr/m2. See teeb hoone hinnaks umbes 118 miljonit krooni, lisas Laugus.

"Kui arvestada üürivoo tootluse pealt hinda, siis maja keskmine üür võiks tänasel turul olla suurusjärk 100 kr/m2.  Siis ostuhuvi võiks tekkida suurusjärk 80 miljonit krooni juures. Arvestades, et sellise kinnisvara vastu võib ostuhuvi tekkida 10-12%  aastatootluse pealt".

Kas objekt on müügiks hea või halb oleneb tänasel turul tema sõnul paljuski hoone kontseptsioonist, hinnast ja asukohast. Asukoht on Scala City´l tema sõnul hea, kontseptsioon keskpärane ja hind väheatraktiivne. Potentsiaalseks ostjaks võiks tema hinnangul olla ettevõte, kes vajab seda hoonet oma majandustegevuses või investeerimisfond, mille tegevusalaks on investeeringud kinnisvarasse.

„Tundub, et üürnikud on alustavad firmad ning nimedest võib järeldada seost tänaste hoone omanikega. Üürnike on suure pinna peale vähe,“ lisas Laugus. „Pikk üürileping jätkusuutlikust ei taga, kui üürnikuks nö riiulifirmad, neid võib tabada kiire pankrot.“ Samuti on tema sõnul selgusetud üürihinnad. Kuna ilmselt tegemist sidusettevõtetega, võivad üürihinnad olla kallutatud ühe või teise osapoole kasuks. Võib arvata, et hoone ei ole käima läinud, kuna on sundmüügis.

Kui Pindi Kinnisrabüroo juht Peep Soomani sõnul on alghinnaks pakutud 180 miljonit krooni põhjendamatu, siis Lauguse sõnul peaks büroohoonele hinna määramiseks teadma üürnike poolt tasumisele kuuluvaid üürisummasi ja nende maksekäitumist, samuti on olulised üürilepingute pikkused, kommunaalkulud, ehituskvaliteet, parkimisvõimalused jms.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785