23. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerijad: seaduse muudatused kaotavad monopolid

„Muutused seadustes, reeglite harmoniseerimine annaksid tõuke absurdsuste kadumisele,“ hindab Eesti Projektbüroode Liidu juhatuse esimees Tõnis Tarbe ehitusseadustiku muutusi.

"On absurdne, et ühe ehitusobjekti planeerimisel- projekteerimisel- ehitamisel tuleb orienteeruda erinevate ministeeriumide poolt koostatud erinevates seadustes. Sellisel juhul on kerge teha vigu nii seaduste tekstides kui nende seaduste kasutuses. Loodetavasti toovad kavandatavad muutused positiivseid mõtteid ka õuealade, taluteede, tänavate projekteerimisse sest hetkel arvavad enamus ametnikke, et koduõuelt väljasõitu tuleb käsitleda samade projekteerimisnõuete alusel kui kiirteed,“ on Tarbe ootaval seisukohal Justiitsministeeriumi poolt laiali saadetud eelnõu osas.

„Selleks et projekteerida parkimisplatsile äärekivi ja asfaltkatet on vajalik omada teedeehitus inseneri kõrget kvalifikatsiooni ning vastavat registreeringut. Vastavate lubade omandamine on näiteks ehitusinseneridele tehtud praktiliselt võimatuks ning lubade omistamine on Maanteeameti monopol. Teehoiutööde tegevusluba on nii karm luba, et isegi metsaraja (kergliiklustee) ehitusprojekt ilma spetsiifilist luba omava kodaniku vastutava allkirjata kvalifitseeritakse ebapädevaks,“ kommenteerib Tarbe praegust olukorda.

Justiitsministeerium saatis laiemale kooskõlastusringile ehitus- ja planeerimisseadustiku eelnõu, mis ühendab ühtekokku kõik ehitust puudutavad seadused.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785