20. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitushinnaindeks pöördus pärast kaht aastat tõusule

Ehitushinnaindeks tõusis 2010. aasta IV kvartalis 0,6% võrreldes nii 2009. aasta IV kvartaliga, kui ka 2010. aasta III kvartaliga, teatas Statistikaamet.

Ehitushinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga oli kahe aasta jooksul esimest korda jälle positiivne. Kõige suurem oli indeksi langus 2009. aasta III kvartalis (-10,5%). Seejärel on langus iga kvartaliga aeglustunud — 2009. aasta IV kvartalis oli langus 10%, 2010. aasta I kvartalis 7,1%, II kvartalis 3,4% ja III kvartalis 0,9%.

Ehitushinnaindeksit mõjutas 2010. aasta IV kvartalis enim materjalide kallinemine ? võrreldes 2009.aasta IV kvartaliga kallinesid materjalid 0,6%. Et tööjõu osakaal ehitushinnaindeksis on väiksem kui materjalide osakaal, siis mõjutas tööjõu kallinemine indeksit vähem, kuigi tööjõud kallines samuti 0,6 %. 

Võrreldes 2010.aasta III kvartaliga tõusis ehitushinnaindeks samuti 0,6%, seejuures tööjõud kallines 2,2% ja masintunnihind odavnes 0,8%.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis III kvartaliga võrreldes 0,7% ja 2009. aasta IV kvartaliga võrreldes 0,5%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785