20. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aknatootja: majanduse turbulents lõi "mustad ja valged lambad" lahku 

Viljandi Aken ja Uks juhatuse esimees Rain Hüva rääkis, et avatäidete tootmise sektoris on toimunud selge eristumine ning nii mõnelgi tootjal on tööd rohkem, kui teha jõutakse. 

"Meie sektor (avatäidete tootmine - toim.) on nagu teisedki sektorid. Väike majanduse turbulents lõi "mustad ja valged lambad" lahku. Nendel, kes on tugevad ja teinud eelnevalt õiged ärilised otsused, tööd jätkub. Väga paljudel lausa nii palju, et ei jõua toota. Ja samas on selgelt välja kujunenud luuserid, kel tööd napib," selgitas Hüva.

Tellija peab tema sõnul olema sel aastal valmis ka hinnatõusuks, sest nii materjalide kui muude sisendite hinnad on madalamast punktist välja saamas. "Osaliselt kompenseerib hinnatõusu efektiivsuse tõus, ent mitte kõike. Hinnatõusu määr sõltub muidugi firmast, aga 5% võib lõpphind tõusta küll," arvas Hüva.

Mullu üle 80 töötaja juurde võtnud firmas on tööjõudu jätkuvalt vaja, ehkki mitte nii palju kui eelmisel aastal ja Hüva sõnul peaks kasv tulema nüüd eelkõige efektiivsusest ja tehnoloogiast.

"Kvalifitseeritud tööjõu puhul on kindlasti ka surve palgatõusule, aga üha rohkem hindavad inimesed mitterahalisi aspekte, näiteks seda, et töö on olemas, perspektiivi töökohal, õigeaegset palga väljamaksmist. Nüüd tunnevad ka laenuandjad huvi töötaja firma tausta koht,“ märkis Hüva.

Hea töötulemuse jaoks on tema sõnul vaja vaadata kaht väärtust: soovi teha tööd ja oskust teha tööd. „Oskus on õpitav, aga suhtumist on väga raske muuta. Näeme kurja vaeva sellega, et inimesed mõistaksid, et kui palka makstakse õigeaegselt, siis ka tööpäev peab algama õigeaegselt, mitte kümme minutit hiljem,“ rääkis Hüva.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785