23. september 2010
Jaga lugu:

Probleemide vastu aitab hangete parem ettevalmistus

Olukorrad, kus ehitusettevõtja küsib lisaraha või lahkub objektilt, lahendab ennekõike hankija poolt hanke professionaalne ettevalmistamine, kirjutab rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu kirjutab.

Viimase aja praktika alusel tuleb rõhutada, et riigihanke edukus sõltub vägagi sellest, kui selgelt ja täpselt hankija nõudmised on tehnilises kirjelduses määratletud. Kui esinevad teatud objektiivsed asjaolud, mida ei olnud hankijal võimalik hankelepingu sõlmimise ajal ette näha  (nt inflatsioon; ülemaailmne majandussurutis  – ehitusmaterjali hindade oluline muutumine jms), lubab riigihangete seadus hankelepingut (ennekõike pikaajalist) muuta.

Samas tuleb enne hankelepingu muutmist selgitada, kas hankelepingu muutmata jätmise korral satuks täielikult või olulises osas ohtu hankelepinguga taotletud eesmärgi saavutamine.

Tuleb märkida, et hinnamuudatust tuleb üldjuhul pidada oluliseks, seega keelatud muudatuseks. Juhul, kui soovitavad muudatused on algse riigihankelepingu tingimustest oluliselt erinevad ja kui neist ilmneb poolte soov pidada uusi läbirääkimisi lepingu oluliste tingimuste üle, tuleb korraldada uus riigihange ning hankelepingu muutmine ei ole õigustatud.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee