23. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facio: hankelepinguid lõpetatakse projekteerimisvigade tõttu 

ASi Facio Ehitus juht Riho Kalve selgitas, et riigihangete lõpetamise taga ei pruugi olla alapakkumised, vaid projekteerimisvead, mille parandamisega seotud kulutusteks tellijal raha pole.

Riigihangete lõpetamise puhul ei pea Kalve määravaimaks argumendiks seda, et  languse faasis on tehtud pakkumised alla omahinna ja hiljem on ehitushinnad tõusnud. "Kui tellija teeb kümne aasta jooksul esimest korda suurt asja, siis ta ei saa olla professionaal. Kindlasti tekib tema tegevuses vigu ja ega ehitaja ei ole ka jumal, et ta kõik need asjad läbi hammustab. Ehituse käigus tulevad need vead välja ja kui on mingi asi valesti projekteeritud, siis paratamatult tuleb töö käigus viga parandada," arutles ta.

"Kui parandamine nõuab rohkem raha, kui tellijal eurofondist antud on, siis paratamatult pole tal seda kuskilt võtta. See ongi põhjus, miks teatud lepingud on pooleli jäänud ja lõpetatud," kinnitas Kalve ja lisas, et eriti tuleb see esile vanade hoonete puhul.

Ta toob näite Kuressaare Ristiku lasteaia ehitusest, mille Facio Ehitus lõpetas ning kus praegu jätkab Koger & Partnerid. "Kui projekti järgi oli mõeldud see lasteaed rekonstrueerida, siis esimese etapi juures tuli välja, et hoone on nii kehvas olukorras – seal ei olnud vundamentigi all –, et tuli hoopis maha lammutada. Siis tuligi leping katkestada," rääkis Kalve.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785