21. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moskvas saavad endale korterit lubada vaid oligarhid

Moskvas saavadelamispinna soetada vaid super-rikkad. Korteriostjate seas on keskmise sissetulekuga moskvalasi vaid 1%.Kõik ülejäänud peavad muul moel läbi ajama.

Moskva juhtiva analüütiku Oleg Repšenko sõnul saavad Venemaa pealinnas Moskvas endale korterit lubada vaid oligarhid, tippjuhid või suurfirmade osanikud. Ühesõnaga, kõik need,kes on suure sissetulekuga ning kellel korter võikorterid pealinnas juba olemas, vahendas Newsru.

Mis aga puudutab keskmise sissetulekuga linlasi, onpilt mõnevõrra teine. Kõigest 1% moskvalastest saab endale lubada isiklikku elamispinda. 99% elanikest peavad aga ilma läbi ajama.

Analüütiku sõnul on praeguse sotsiaalprogrammi raames ehitusjärgus 30 000 korterit, kuhu linn plaanib majutadaligi 100 000 inimest. Moskvas aga elab ligi 12 miljonit inimest.

Moskva kõige odavamad ühetoalised korterid, välja arvatudesimese korruse korterid, maksavad 250 000 - 300 000 dollarit (2,5-3 miljonit krooni).

„Moskvas on kallim elada kui New Yorgis või Londonis,“ sõnas Repšenko. „New Yorgis maksab ruutmeeter 5000 dollarit (49 000 krooni), meil aga juba 6000 dollarit (59 000 krooni). Nendes linnades, nagu ka kogu maailmas kinnisvara odavneb, aga meil aina kallineb. Peale kõige on elatustase ja palgad eelnimetatud linnades tunduvalt kõrgemad kui meil,“ sõnas analüütik.

Kinnisvaraturg Moskvas muutuks siis, kui inimesed keelduksid maksmast korterite eest utoopilist hinda. „Niikauaks kui jätkub kuldset naftaraha, ei muutuMoskva kinnisvaraturul midagi,“ sõnas analüütik.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785