Autor: Ehitusuudised • 17. oktoober 2019

Täna algab Tartus ehitus- ja sisustusmess

Eesti pikima traditsiooniga ehitusteemaline mess Ehitus ja Sisustus tähistab tänavu 25. sünnipäeva ning toob Tartusse kolmeks päevaks kokku valdkonna asjatundjad. Mess toimub 17.-19. oktoobril Tartu Näituste messikeskuses.
Autor: Tartu Näitused

„Ehitusmesside korraldamisega alustasime 25 aastat tagasi ning sellel aastal saame tähistada olulist sünnipäeva,“ sõnas messi Ehitus ja Sisustus projektijuht Anders Urbel. Mess on aastate jooksul kasvanud nii sisult kui mahult ning muutunud üheks olulisemaks kohtumispaigaks valdkonna tegijatele. „Messi esimestel aastatel keskendusime ehitusvaldkonnale, kuid järk-järgult on laienenud ka sisustusvaldkonna väljapanekud,“ märkis projektijuht.

Messil tutvustatakse ehitus- ja sisustusmaailma uusi suundi, tooteid ja teenuseid. A-paviljonis on esindatud ehitusvaldkond ehk rõhku on pandud hoonetele ja ehitistele. „Esindatud on kütte- ja ventilatsiooniseadmed, soojustusmaterjalid, fassaadi- ja katusekatted,“ tutvustas Urbel ning lisas, et uue suunana on esindatud ka ehitustarkvara ning koolitused.

B-paviljonis on esindatud kõik see, mis jääb hoovi – aiad, välisaunad, ja terrassid. C-paviljon on suunatud interjööri teemadele, kus on valikus erinevad valgustid, tekstiilid, aknakatted, mööbel, disain- ja sisustuselemendid. Messi eksponentide seas on palju ettevõtteid, kes osalevad juba mitmendat aastat, kuid ka turul uusi tegijaid. Ühtekokku võtab tänavu messist osa 100 ettevõtet.

Mess ei ole ainult toodete ja teenustega tutvumiseks, vaid saab ka ise käed külge panna. Messi projektijuht toob välja mitu võimalust. Näiteks jagab viimistlusekspert Triin Türk praktilisi õpetusi, kuidas seinu professionaalselt ning leidlikult viimistleda. Samuti on võimalik Stenciliti stendis ise proovida, kuidas erinevate šabloonidega saab värvida nii põrandaid kui seinu. "HarmTex kardinasalongi messistendis saab aga kohtuda tunnustatud sisearhitektidega, kes jagavad tasuta nõu erinevate ruumide sisekujunduseks," tutvustas projektijuht.

Ka sellel aastal on messil mitmekülgne seminariprogramm, mida viivad läbi valdkonna professionaalid. Messikeskuse C-paviljoni seminarisaalis toimuvad kolme päeva jooksul ET Infokeskuse korraldatud valdkonnaspetsiifilised loengud ja seminarid. Seminare juhendavad Tallinna Tehnikaülikooli professorid, Tallinna Tehnikakõrgkooli lektorid, Eesti Maaülikooli maaehituse ja veemajanduse lektorid ning kvalifitseeritud ehitusinsenerid. „Esimesel seminaripäeval käsitletakse teemasid alates hoonete soojustamisest kuni keskkonnasäästlike materjalideni,“ tutvustas projektijuht.

Teine seminaripäev keskendub fassaadile ning toimub koostöös Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liiduga. Klassifitseerimissüsteemi ehituses ning e-ehitust ja selle arengut tutvustatakse messi kolmandal päeval. Koolituste eest saab ka Eesti Ehitusinseneride Liidu täiendõppe arvestuspunktidega tunnistused.

Messi disainiala keskendub tänavu uute trendide tutvustamisele ning on inspireeritud värvikirevast sügisest. Disainiala kannab nime „Inspiratsioon sügisest“ ning selle eesmärk on aidata tarbijal teha keskkonnasäästlikumaid ja kestvamaid valikuid. “Pidevas tarbimisühiskonnas on ostjad üha teadlikumad ning enda valikutes teadlikumad. Disainiala eesmärk on külastajaid inspireerida katsetama põnevaid lahendusi,“ sõnas messi projektijuht. Varasematel aastatel on disainiala teemadeks olnud lapsed ja noored, hübriidkontor ning põhjamaine sisustus.

Messil esindatud teemad: üld- ja eriehitustööd; ehitus-, viimistlus- ja kattematerjalid, elektriseadmed ja soojussüsteemid, ehitusmasinad, -seadmed ja –tarbed, aknad ja uksed, ventilatsioonisüsteemid, robot- ja kesktolmuimejad, tööriistad, seadmed ja abivahendid, töörõivad, terrassid, aiad, aiatooted, mööbel ja pehmemööbel, mullivannid, basseinid ja saunad, valgustus, tekstiiltooted ja aknakatted, sisekujundus-, disaini- ja kunstitooted.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785