15. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusettevõtete TOP: pideva kasvu olukorras pole võitjaid

Ramm Ehituse juht Priit Raud
Foto: Eiko Kink
Kuigi võib tunduda, et mida rohkem tööd turul, seda parem, tervitavad peatöövõtjad turul aset leidvat rahunemist, sest mahtude pideva kasvu olukorras pole nende sõnul võitjaid – nõudlus viib hinnad küll üles ning raha liigub rohkem, aga kasuminumbrid kahvatuvad.

1. SA.MET AS 

Käive 11 075 307  eur, ärikasum 1 938 224 eur

2. Remet AS

Käive 22 013 417 eur, ärikasum 2 225 726 eur

3. Nordlin Ehitus OÜ

Käive 33 161 342 eur, ärikasum 1 711 149 eur

2017. aastal kasvas TOPi võitja AS SA.MET kõigis tegevusvaldkondades ja tööde maht oli stabiilselt kõrge terve aasta vältel. Majandusnäitajate kasvule aitasid kaasa mitmete oluliste projektide realiseerumine ning soodsad tegurid ehitusturul.

“Tegelikult töötasime üsna oma võimete piiril ja on hea tunne, et sellega ilusti toime tulime,” on ettevõtte strateegia- ja arendusjuht Janno Metsa tänulik ettevõtte meeskonnale. “Samas on oluline välja tuua, et 2017. aasta hea tulemus ei tekkinud kindlasti üleöö, vaid on mõnes mõttes kõigi meie 27 tegutsemisaasta töö vili,” lisab ta

Metsa sõnul on viimaste aastate ehitusmahud olnud rekordiliselt suured ja selgelt ületanud eelmist buumi.

Konkurents on vägagi tuntav, ehitusmahu suurenemine toob alati turule palju uusi tegijaid, tunnistab Metsa. Samas on tellijad võrreldes eelmise ehitusbuumiga nähtavalt targemaks saanud, nendib ta. “2007. aastal võtsid kõik julgeid riske, uskudes, et mahud ja hinnad liiguvad vaid tõusvas joones. Kui tol ajal oli hindades palju õhku, siis täna vale hinnaga tööd endale ei saa.”

Stabiilne keskkond on parem

TOPi 22. koha ettevõte OÜ Ramm Ehituse põhitegevuseks on hoonete ja rajatiste ehitustööde peatöövõtt ja ehitusjuhtimine. Tegevusaladele on lisandunud ka elukondliku kinnisvara arendamine. 

Ettevõtte juhatuse liikme Priit Raua sõnul on käesoleva aasta tulemus ja mahud võrreldavad eelmise aasta omadega. “Kuna me arendame kinnisvara, siis lõplikud selle aasta numbrid sõltuvad realiseerimisajast,” lisab ta. Kui aasta esimeses pooles oli tööd palju ja turgu iseloomustas sisendhindade tõus, siis aasta lõpp annab märku rahunemisest, mis on tervitatav, kinnitab Raud.

“Ega suurte mahtudega kasv pole hea – see teeb turu hüplikuks ja nõudluse tööjõu järele suureks. Mis annab alust hinnakasvule,” räägib ta, et peatöövõtja seisukohast on stabiilne keskkond tegutsemiseks märksa parem.

Edetabeli 18. kohal oleva ehitus- ja kinnisvaraarendusettevõtte OÜ Mitt&Perlebach peamiseks teenuseks on ehitusprotsesside juhtimine peatöövõtu ja projektijuhtimise meetodil. Arendusprojektide puhul ollakse töövõtja rollis ning ise arendusriske ei võeta.

Ettevõtte juhatuse liikme Kristjan Mitti sõnul ollakse ka selle aastaga rahul – mullusega võrreldes kasvatakse ca kolmandiku võrra. Aga tulevikku vaadatakse ebakindlalt. “Peatöövõtjate olukord on keeruline ja aina keerulisemaks läheb,” märgib Mitt, et kasumid on langustrendis.

SA.METi tegevjuht ja omanik Janus Metsa võtab sõna 27. novembril toimuval Eesti ehituskonverentsil 2018. Pane ennast kirja SIIN.

Autor: Urve Vilk Ehitusuudiste toimetaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785