25. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Virtuaalreaalsus aitab ehitusvigu vältida

Foto: Tallinna Tehnikakõrgkool
Tallinna Tehnikakõrgkoolis asub kõrgtehnoloogiline 3D-ehituslabor, millega saab ruumiliselt kuvada tulevasi hooneid ja rajatisi.

Ehituse virutaalreaalsuse võimalustega saad lähemalt tutvuda juba 3. detsembril toimuval Eesti Ehituskonverentsil 2015, kus on kirjas juba ligi 150 ehitussektori otsustajat ning võtmeisikut ning mis on parim koht ärikontaktide värskendamiseks või uute loomiseks.

Vaata  lähemalt konverentsi kodulehelt.

Virtuaalreaalsus aitab vältida vigu, mis muidu tuleksid välja alles ehitamise käigus või lõpus. See teeb ehitamise odavamaks, sest virtuaalkeskkonnas on muudatusi on lihtsam teha, kui hiljem hoonet ümber ehitada.

Tallinna Tehnikakõrgkoolis asuv BIM-labor (BIM CAVE) on arvutitega loodud virtuaalne keskkond. Kooli ehitusteaduskonna dotsendi Aivars Alti sõnul on labor loodud ennekõike stereopiltide vaatamiseks - 3D-prillid ette pannes tekib enda ümber virtuaalne reaalsus. “See on viiest ekraanist kokku pandud süsteem, kus on nii põrandale kui ka lakke vaadates võimalik näha pilti kolmemõõtmeliselt ja inimesel vaateväljale omaselt 180 kraadi laiuselt,” selgitas Alt.Laborit võib Alti sõnul nimetada ka esitluskeskkonnaks, mille eripära on tavaliste kolmemõõtmeliste ekraanidega võrreldes see, et piltide sügavusmõõde on selgemalt tajutav.Labori seinu saab kasutada ka lihtsalt suure ekraanina. “Alguses ajasime taga ainult stereoskoopilist pilti, aga avastasime, et näiteks taristu objektide puhul on oluline roll suurel presentatsioonipinnal, millel on võimalik näiteks pikka liiklussõlme suuremas mahus vaadata,” märkis Alt.Projekteeritavaid hooneid saab laboris kuvada elusuuruses. “Kui seisate maja katusel või silla peal, siis tekkiv kujutis on võimalikult tõetruu,” kirjeldas Alt. “Majas saab ringi kõndida ka sellise vaatega nagu näeb näiteks väike laps, saades aimu, kui kõrged on toolid ja muu mööbel,” selgitas ta.

Pikemalt loe 25. novembri Äripäeva ehituse rubriigist või Äripäeva uudisteportaalist.

Autor: Liis Ilves Äripäeva kaasautor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785