18. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BIMi kasutuselevõttu takistavad eelkõige hoiakud

Kahemõõtmeliste projektide aeg hakkab otsa saama
Projekteerimistarkvara ja BIM tehnoloogia kasutuse uuring viidi Eestis läbi veebiuuringuna ET Infokeskuse ja Usesofti poolt 2015. aasta detsembris. Uuringus osales 297 ettevõtet Majandustegevuse registris (MTR) ehitusliku projekteerimise tegevusalana märkinud ligi 2800-st ettevõttest.

Uuringus osalenud ettevõtetest enamus (85%) ka tegeleb ehitusliku projekteerimisega. Vastanutest enamik (68%) on 1-2 projekteerijaga ettevõtted ja neist omakorda enamik 1 projekteerijaga ettevõtted. 52% vastanutest olid juhid, ettevõtjad või omanikud, 28% projekteerijad, arhitektid või insenerid ning 8% olid arhitektid ja insenerid, kes on osaliselt ka juhi rollis.

Uuringust selgub tõsiasi, et endiselt esineb võrreldes varasemaga erinevusi BIM kasutajate ja mittekasutajate hoiakutes ning takistuste tajumises. Suuremad erinevused ilmnevad just suhtumises tarkvarasse, tulevikku ning ehitusfirmade ootustesse, infomahu/detailiderohkuse ja partnerist tekkiva sõltuvuse tajumisel takistusena.

Enim kasutatakse BIM tehnoloogiat vigade leidmisel ja automaatsete väljavõtete tegemisel

Erinevalt eelmistest aastatest, rakendab enamik BIM kasutajatest (64%) mudelit vigade leidmisel ja automaatsete väljavõtete tegemisel, aga jätkuvalt ka visualiseerimisel. BIM objektid tehakse kasutajate poolt kõige rohkem ise (35%) ja järjest enam vastanuid on neid valmis tasuta jagama. BIM kasutajatest 73% on mudelit jaganud ja 72% on valmis seda jagama nii ettevõtte sees kui tellijaga. Ehkki enamus BIM kasutajatest väljastab BIM mudeleid partneritele/tellijatele tarkvaraüleses formaadis nt IFC/gbXML, on oluline märkida, et palju väljastatakse mudeleid ka 2D jooniste ja pdf-failidena. Suurem osa BIM kasutajatest uuendab BIM mudeleid peale mingi etapi lõppemist ning kokkulepetena on levinud COBIM ja RKAS juhendid. BIM kasutajatest 82% on huvitatud BIM alasest koostööst ja 64% BIM teenustest, aga uute ametikohtade järele on BIM-i rakendamisel olnud väike vajadus. 

51% BIM teadlikest juba kasutab või planeerib BIM tehnoloogia järgmise 5 aasta jooksul kasutusele võtta

Kokkupuudet BIM tehnoloogiaga omab vastanute enamus (77%), olles sellest teadlik või seda kasutades. BIM kogemusega vastajatega protsent on võrreldes eelmise aastaga kasvanud ning napp enamik BIM tehnoloogiaga kokkupuudet omavatest vastajatest (51%) juba kasutab või planeerib BIM tehnoloogia järgmise 5 aasta jooksul kasutusele võtta.

 

BIM hoiakud
Foto: Usesoft
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785