Autor: Marta Jaakson • 3. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alltöövõtu lepinguga nahk üle kõrvade

Riverside OÜ, mis ehitab ka Hillar Tederi kaubanduskeskuseid Ukrainas, on alltöövõtjate sõnul neil naha üle kõrvade tõmmanud. Ehitusettevõtjate liidu õigusnõunik avaldas aga imestust, miks alltöövõtjad üldse oma huve mitte soosivale lepingule alla kirjutasid.

"Ma ei lasknud advokaadil lepingut üle vaadata, loll olin," tunnistas Riverside'ile alltöövõttu teinud Marotech OÜ juhatuse liige Janar Lehiste, kellel on Riverside´lt saama ligi 12 000 eurot.

Riverside OÜ, firma, mida näiteks ettevõtja Hillar Teder kasutab Ukrainas kaubanduskeskuste ehitamisel, remondib Põhja-Eesti regionaalhaigla Mustamäe B-korpuse fassaade. Tööd on kestnud mitmes osas, et oleks võimalik kasutada ka heitmekvoodi abiraha, ning lepingud sõlmiti üheksa alltöövõtjaga. Nüüd on tekkinud konflikt seepärast, et tööde tellija Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) sõnul varjutab koostööd Riverside OÜ-ga ehitaja suutmatus tähtaegadest kinni pidada. Riverside aga näeb süüd alltöövõtjatel. Üheksast alltöövõtjast on kaheksal probleemid - peatöövõtja on määranud trahvid või on saamata jäänud tulu.

20 protsenti trahvikulude katteks. Ühe alltöövõtja, ehitusfirma Ekual OÜ juhatuse liige Allan Laine rääkis, et Ekual tegi Riverside'ile pakkumise, sai kokkuleppe ja alustas tööd. Leping tuli tema sõnul alles mõne aja pärast. Kuna Ekual oli projekti juba investeerinud, jätkati ka koostööd, hoolimata sellest, et paljugi lepingus ei vastanud varem kokku lepitule.

Laine meenutas, et arutles toona, et lepingut üles öeldes kaotab ta investeeritud osa, ning jäi lootma vaid parimale. Töö kestis juunist detsembrini. Jaanuaris, juba pärast tööde lõppu, esitas Riverside Ekualile viimase töödeakti, millele Laine ei olnud enam nõus alla kirjutama, enne kui tuleb saamata töötasu. Riverside vastas aga, et kuna ehitus on veninud ja nemad on saanud trahvi, siis tuleb ka Ekualil maksta.

Laine on oma sõnul üritanud Riverside'iga kontakti saada, ent kahjuks ei soovita talle enam vastata. Ekualil on Riverside OÜ-lt saamata 9000 eurot. Ekuali lepingu järgne tasu oli kokku 40 000 eurot. Täna nõuab aga Riverside Ekualilt 20 protsenti kogu töö hinnast trahvikulude katteks.

Tellija: maksab see, kes on süüdi. Riverside OÜ juhatuse liige Katrin Horn selgitas, et firma ei esita ega ole esitanud ühelegi koostööpartnerile trahvinõuet lihtsalt trahvimise pärast või oma tulemuse parandamise saavutamiseks. Trahvinõue on tema sõnul esitatud ainult nendele alltöövõtjatele, kes on lepinguid rikkunud. Horn rõhutas, et firmale on olulisemad lepingunõuded tähtaeg ja kvaliteet ning firma eeldab, et alltöövõtuettevõtete esindajad on adekvaatsed lepinguid sõlmima. Ta kinnitas, et kõik lepingud räägitakse läbi ning tähtajad ja vahetähtajad lepitakse kokku läbirääkimistel. "Ma ei saa kuidagi nõustuda väitega, et oleme kedagi soovinud pahatahtlikult lepinguga siduda või õnge võtta," ütles ta.

Lepingu hilisemat sõlmimist kommenteerides ütles Horn, et enne lepingu alla kirjutamist võidi teha näidistöid, sest projektijuht tahab tavaliselt veenduda, et alltöövõtja on suuteline eesmärgiks seatud kvaliteeti saavutama ja tehnoloogiat järgima. Ta rõhutas, et lepingulisi töid enne lepingu sõlmimist ei alustatud.

Horn rõhutas, et on alltöövõtjatega lepinguid sõlmides kokku leppinud kindlates kriteeriumides, milleks on tööde maht, hind, kvaliteet ja aeg. Paljud tööd on tihti ka omavahel seotud. "Kui alltöövõtja oma suutmatusest platsi mehitada teeb lubatud ja kokku lepitud aja asemel töid kuu või kaks kauem, siis peab keegi kompenseerima lisakulu, mis tekkis suutmatusega töid efektiivselt planeerida. Kulu kompenseerib see lepingupool, kes ei täitnud oma kohustusi," selgitas Horn.

Lepinguga nahk üle kõrvade? Ehitusettevõtjate Liidu õigusnõunik Helje Johansoo nentis, et ei saa Riverside'iga sõlmitud lepingut täpsemalt kommenteerida, kuna see on kaetud konfidentsiaalsuskokkuleppega. Küll aga märkis ta, et tema sellisele lepingule alla ei kirjutaks. "Leping on sõlmitud selliste tingimustega, et tellijal endal maksta ei ole vaja," ütles ta. "Selliste lepingute puhul peab kõigepealt ehitaja lepingu läbi lugema, teadma, kuhu riskid sisse on kirjutatud ja nendega tegelema."

Selle kohta, et lepingud on koostatud Riverside OÜ kasuks, vastas Riverside'i juhatuse liige Katrin Horn, et keeruline on kommenteerida talle anonüümse õigusnõuniku arvamust. Ta kinnitas, et ühtegi alltöövõtjat ei trahvita ilma, et ta oleks lepingut rikkunud.

Horn märkis, et firma lähtub eelkõige tellija nõuetest. "Eriti just riigihangete puhul määrab hankija tööde valmimistähtaja ja kvaliteedi ranged tingimused ja seeõttu peame ka meie paratamatult esitama sama ranged nõuded oma alltöövõtjatele," rõhutas Horn. Ta lisas, et lepingutingimusi tutvustati alltöövõtjatele juba pakkumishinda läbi vaadates.

Võimetekohane töö. RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm rääkis, et PERH-i Mustamäe B-korpuse fassaadide remondi töövõtuleping sõlmiti ühispakkumise teinud firmadega Riverside OÜ ja Steelf OOO. Steelf OOO on Riverside OÜ Ukrainas tegutsev tütarettevõte. Leping sõlmiti summas 2,18 miljonit eurot pluss käibemaks ning selle täitmise tähtaeg oli eelmise aasta 20. detsember. Ehitusvigade parandamise ja lõpetamata tööde tähtaeg on selle aasta 30. juuni. Eelmise aasta töid rahastati CO2 projekti vahenditest, selle aasta tööde eest maksab PERH.

RKASi sõnul on ehitaja ületanud lepingutähtaja ja teda on lepingu rikkumise eest sanktsioneeritud. Idnurm märkis, et ehituses tuleb ikka ette, et peatöövõtjale määratakse sanktsioonid lepingu rikkumise eest ja kui nähakse, et süüdi on alltöövõtja, siis pöördutakse tema vastu.

Riverside'I üheksast alltöövõtjast, kes PERHi fassaadi remondivad, pole ainsana probleeme Babin Ehitus OÜ-l. Ettevõtte juht Eduard Babin möönas, et iga tööprotsessi oluline osa on ka läbirääkimised. "Tööprotsess on tööprotsess, kõik vaidlevad. Meie suutsime oma probleemid lahendada, meil on nendega ka teisi projekte. Ju me siis oskame oma probleeme lahendada," ütles Babin. Babin Ehitusele Riverside trahve määranud ei ole, samuti ei kurda ettevõtja saamata jäänud tulu pärast. Küll aga peab Babin Ehitus PERHi majal veel parandama kuus kuni kaheksa akent.

Riverside OÜ Omanik Mirje Põld, kes 2013. aasta Rikaste TOPis saavutas 139. koha. Tema vara väärtuseks hindas Äripäev 17,2 miljonit eurot. Tegemist on Pala vallas elava raamatupidajaga.

Mirje Põllu abikaasa on Äripäevale kommenteerinud, et ettevõtet kasutab Hillar Teder Ukrainas kaubakeskuste ehitamisel. Tederi objektide ehitust juhib Jüri Põld, kellel on ka osalus Tederi ettevõttes Arricano. On arvatud, et tegelikult kuulub Mirje Põllu osalus kellelegi teisele.

Hillar Tederi sõnul on see loll väide, et Mirje Põllu osaluse taga on tema. Tederi Ukraina kaubanduskeskuste valmimisele on kaasa aidanud just Riverside tütarettevõte Steelf OOO, mis tegi koos Riverside OÜga ka pakkumuse removeerida PERHi fassaad.

Riverside OÜ osanikud on Construction Consulting Group OÜ (50 %, Advokaadibüroo Talts & Partnerid OÜ), Mirje Põld (15 %) ja Miosotis OÜ (35 %).

Majandusaasta aruande põhjal prognoosis ettevõte 2013. aastaks mõningast käibe kasvu ja seda valdavalt riigitellimuste osas, ning ka Ukraina turul.2012. aasta käive oli 23 099 eurot, kasum 715 eurot

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785