Autor: Marta Jaakson • 3. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EEEL õigusnõuniku soovitused peatöövõtjaga lepingu sõlmimiseks

Eesti Ehitusettevõtjate Liit (EEEL) imestab, miks alltöövõtjad endale kahjulikele lepingutele alla kirjutavad. Loe EEELi poolseid soovitusi, kuidas vältida kahjulikke lepinguid. 

Soovitusi annab EEELi õigusnõunik Helje Johansoo.

-Võta aega lepingu tingimuste läbitöötamiseks.

- Mõtle läbi kõik lepingu tingimused mõttega, arvesta, et tingimus võib mingil hetkel leida sinu suhtes rakendamist.-Ilma kirjaliku lepinguta ei tohi ühtegi tööd alustada. Kõik muudatused ja täiendused lepitakse kokku kirjalikult enne nende teostamist tuues ära nende sisu ning muudatuste mõju lepingu hinnale ja tähtaegadele.-Lepingu dokumente allkirjastavad isikud peavad olema esindusõigusega isikud. Töökoosolekutel kokku lepitud muudatused kehtivad vaid juhul, kui sellel osalenud ja protokolli allakirjutanud on esindusõigusega isikud.-Kõik lepingus loetletud lisad peavad olema allkirjastamise ajal olemas ja allkirjastatud või öeldud, mis tähtajaks ja  kumb osapool  lisa esitab.-Ükskõik milliste alltöövõtjast mitte olenevate takistuste ilmnemisel informeeri sellest viivitamatult kirjalikult peatöövõtjat. Samuti tuleb viidata sellele, et selline takistus toob kaasa näiteks lepingu tähtaja pikenemise.-Oma kohustusi täida tähtajaks ja vastavalt lepingu tingimustele. Erilist tähelepanu tuleb osutada tingimustele, mille rikkumise eest võidakse nõuda  leppetrahvi.-Lepingus kokkuleppimata küsimustes juhindu heast ehituslepingute sõlmimise tavast, milleks on kindlasti ehituse töövõtulepingute üldised tingimused (hetkel kehtiv ETÜ 2013 versioon).

Allikas. Helje Johansoo Ehitusettevõtete Liidu õigusnõunik

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785