Autor: Lemmi Kann • 7. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootmispinnad taas nõutud kaup

Sobivad lao- ja tootmispinnad on ettevõtjate jaoks kuum kaup, sest masu taandudes nõuab madalseisust välja rühkiv tootmine uusi ja kvaliteetseid pindu. Kerge ebakindluse tõttu tuleviku suhtes on nii huvilised kui ka pakkujad esialgu veel ettevaatlikud.

Kui langusaastate pessimistlikud prognoosid viisid lao- ja tootmispindade turu nõudluse vahepeal lausa vabalangusesse ja omanikud-üürileandjad tegid kuni 50protsendilisi allahindlusi, siis 2010. aasta kevadeks olukord stabiliseerus ning selle aasta kevade hakul võib BPE Kinnisvaraeksperdi kutselise maakleri Ennu Susi sõnul juba positiivseid muutusi märgata.

“A-klassi lao- ja ka tootmispindade järele on nõudlus suurenenud, vakantsus on vähenenud, rendihinnad on hakanud tasapisi tõusma. Omanikud ja üürileandjad, kes on rasked ajad üle elanud, ei ole enam sundseisus. Ka sundmüükide arv on jäänud oluliselt väiksemaks,” loetles Susi märke, mille põhjal võib 2011. aastasse vaadata küllaltki rõõmsalt.

Prognooside järgi on aasta teisest poolest oodata ka sisenõudluse kasvu, mis kajastub kindlasti ka lao- ja tootmispindade turul. Tõenäoliselt puudutab see Susi hinnangul kõige enam just väiksema ning keskmise suurusega A-klassi lao- ja tootmispindasid. Samas üürihindade suuremat kasvu ta siiski ennustada ei julgeks, pigem jääb see mõõdukaks.

B-klassi pinnad jäävad kiratsema, sest tänapäevastele nõuetele mittevastavate pindade kaasajastamine on vägagi kallis tegevus ning oodatav renditulu, mis jääks ilmselt pikaks ajaks madalale tasemele,  ei kataks üldjuhul investeeringuid. “Mitmed selliste pindade omanikud võivad peagi olla sundseisus – kas renoveerida, leida teine kasutusotstarve, jätkata kahjumlikku tegevust või tõmmata otsad kokku ja panna asi müüki,” rääkis Susi.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785