2. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitmaterjali hinnatõus sirutab tiibu

Puukeskus AS tegevdirektori Atso Matsalu sõnul on puidu hinnatõus tänavu kindel. „Esimese kvartali hinnad püsivad eelmise aasta viimase kvartali tasemel. Tõenäoliselt tuleb esimene hinnatõus teises kvartalis, ennustatavalt 5-6 protsenti,“ rääkis Matsalu.

Edaspidist hinnataset on keeruline prognoosida, kuna hinnad antakse kvartalite kaupa. Üsna tõenäoline aga, et suvel, mil nõudlus puitmaterjali järele kasvab, jätkub ka hindade kasv.

„Kõige drastilisem oli mullu OSB plaadi hinnatõus. Plaadi kuupmeetrihind kasvas eelmisel aasta jooksul 200 eurolt 300-le,“ märkis Matsalu.  Puukeskuse müügimahud tõusid 2010. aastal  eelnenud aastaga võrreldes 10%. Peamiselt  kasvas müük puidutööstustele, mille müük oli suunatud eksportturgudele. „Tänavu oleme prognoosinud  mahtude tõusuks võrreldes 2010. aastaga samuti 10 %. Jaanuari müük on olnud väga hea, 30% parem kui eelmisel aastal,“ rõõmustas ta.

Matsalu sõnul on ees ootamas toorme nappus. „Siseturg ei ole saeveskite prioriteet ja nemad tarnivad põhiliselt ekspordiks. Kauba saab see, kes on nõus pakkuma kõrgemat hinda,“ nentis ta ja lisas, et palgi hind liigub pidevas tõusvas joones. „Palju sõltub sellest, mis Soomes, Venemaal ja Lätis toimuma hakkab.“ 

Puitkarkass-, element- ja moodulmaju tootva RPM Grupi juhatuse esimees Enno Kuldkepp kinnitas, et teatud sorti toorikuid pole tõepoolest lihtne kätte saada. „Suuremõõduliste prusside kättesaamine on raske.  Tuleb osta Venemaalt või Lätist. Materjalist ligikaudu 40% ostame sisse,“ rääkis ta. Puidu hind on Kuldkepi sõnul ettearvamatu: „Aga ma usun, et hinnad jäävad mullusega samale tasemele.“

Puitmaju tootva Hobbiton OÜ juhatuse liikme Andrus Prangli sõnul neil materjali kättesaamisega probleeme pole, kuna firma toodang valmib käsitööna. „Meil on pikaajaline leping RMK-ga, ja siiani on see hästi toiminud - saame metsast täpselt sellise toorme, mida vajame,“ märkis Prangli ja lisas, et välisturgude taastumine kogun juba silmnähtavalt hoogu. Ta prognoosib, et 2012. aastaks ületab ettevõtte käive isegi buumiaastate taseme. Hobbiton valis kolme aasta eest ekspordi sihtriikidest Rootsi ja Prantsusmaa. Müügihitiks on kujunemas palkmaja, mis väljast ümarprofiiliga, ent seest on palk kanditud.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785