3. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puumarket: ehituspuidu hind võib tõusta kuni 15%

Puumarket ASi juhatuse esimees Marti Rehemaa sõnul pole tänavu põhjust suurt ehituspuidu nõudluse kasvu koduturul oodata ning tõenäoliselt tõusevad hinnad aasta jooksul mõõdukalt.

Rehema selgitas, et puidu hindade puhul kehtib üsna mitu parameetrit, millest tingituna hinnad kas tõusevad või langevad. Esimene neist on seotud aastaringse sesoonsusega, kus kevadel, seoses hooaja alguse ja nõudluse kasvuga hakkavad hinnad tõusma ning sügis/talvel, seoses nõudluse vähenemise ja hooaja lõpuga hinnad kas stabiliseeruvad või langevad pisut. „Teine aspekt on kindlasti üldine olukord nii kodu- kui naaberturgudel ja sellest tulenev suhe nõudluse ja pakkumise vahel, kolmas konkreetse talve ja toorme kättesaadavusega seotud eripärad,“ märkis ta.

Möödunud aasta esimene kvartal oli nii Eestis kui lähinaabruses oma erakordse talvega keeruline nii puidu varumise kui ka müügi osas. „Nõudlus ja hinnad hakkasid tõusma alates teisest kvartalist, tõustes kolmanda kvartali lõpuks keskmiselt 12-15%. Neljandas kvartalis hinnad püsisid ning aasta lõpus langesid nad keskmiselt 3-5%. Kuna käesoleval aastal pole põhjust suurt ehituspuidu nõudluse kasvu koduturul oodata, siis suure tõenäosusega tõusevad hinnad aasta jooksul mõõdukalt, jäädes vahemikku 10-15%,“ prognoosis Rehemaa. 

Ta märkis, et vineeri ja OSB hinnad tõusid möödunud aastal oluliselt rohkem, kui ehituspuidu või liimpuitkilpide hinnad. Kui 2010. aasta algas vineeri erakordselt madala nõudluse ja sellest tingitud hindade langusega, siis aasta jooksul nõudlus nii Euroopas kui ka Venemaal järkjärgult kasvas ning hinnad tõusid sõltuvalt vineeri tüübist, kvaliteedist ja mõõtudest kohati kuni 40%.

„OSB nõudlus püsis kogu möödunud aasta kõrgel ning sellega seoses tõusid ka hinnad praktiliselt kord kuus, tõustes aastaga kokku ca 25-30%. Liimpuitkilpide hinnad püsisid mullu stabiilsetena, tõustes aasta jooksul kokku 3-5%,“ rääkis Rehemaa ja lisas, et tänavu võib samuti oodata OSB jätkuvalt kõrget nõudlust, teatud mõõtude puhul suviseid tarneraskusi ning sellest tulenevalt ka hindade mõõdukat tõusu. „Vineeri puhul on muudatusi nõudluses raskem prognoosida ja liimpuitkilpide hinnad püsivad suure tõenäosusega ka sellel aastal üsna stabiilsetena.“

Puumarketi mullused müügimahud olid pisut suuremad kui aasta varem. Puidu müügis olid koduturule müüdud mahud praktiliselt samal tasemel 2009. aastaga, ehitusmaterjalide mahud tõusid aga aastaga keskmiselt 5-10%. „Midagi erakorralist 2011. aastal Eesti ehitusturul juhtuma ei hakka, aga ootused on nii ehituspuidu, kui ehitusmaterjalide müügimahtude osas 5-10% kasvuks,“ sõnas Rehemaa. 

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785