24. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: ärikinnisvaraturul tuleb surve hinnatõusuks

Colliersi kuuülevaatest selgub, et oodatust veidi parem seis majanduses annab alust prognoosida hinnasurve tekkimist ka ärikinnisvaraturul.

Colliersi analüütikute koostatud igakuisest ülevaatest ilmneb, et 2010. aasta detsember oli ärikinnisvaraga tehtud tehingute arvult aasta parim kuu. Aasta viimase kuu statistika peegeldas mõõdukalt paranevat turusentimenti.

Kui müügis olevate ärikinnisvaraobjektide hind langes aasta jooksul 50% võrra (1118 eurolt ruutmeetri eest 508 euroni), siis reaalsetes tehingutes kajastuv müügihind stabiliseerus – aasta jooksul langesid need hinnad 2009. aastaga võrreldes Harjumaal 6% ja Tallinnas 3%.

„2011. aastal jätkavad eelduste kohaselt ehitushinnad tõusmist ja praegustel tehingutes kajastuvatel hinnatasemetel ei ole uute äripindade arendamine majanduslik mõttekas. Seega tekib surve nii uusarenduste kui ka olemasoleva kaasaegse ärikinnisvara hinnatõusuks,“ kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

2010. aastal stabiliseerusid ka Tallinna kontoripindade rendihinnad, langedes aasta lõikes 2-5% - vähem A-klassi pindadel ja veidi rohkem B1 klassi pindadel.

„Kuivõrd 2010. aasta alguses oli meil turul märkimisväärne kontoripindade ülepakkumise ja uusi arendusi turule tulemas ei olnud, siis optimistlikeks prognoosideks põhjust polnud. Samas viis reaalmajanduses läbitud pöörang vakantsuse aeglase vähenemiseni – IT ja kõrgtehnoloogia (29% koguneeldumisest), kuid ka tootmine, energeetika- ja tööstussektorid andsid sellesse suurima panuse, viies läbi laienemisi või kolimisi uutele või suurematele pindadele,“ ütles Tinno.

Colliersi hinnangul ületas 2010. aastal ka jaemüügiturg analüütikute ootusi.

„2010. aasta alguses olid müüginumbrid 2009. aastaga võrreldes veel madalamad, aga hakkasid vaikselt paranema. Bauhausi turule sisenemine 20 000 ruutmeetrise pinnaga, Tabasalu 2 200 ruutmeetrise pinnaga Rimi avamine ja Kristiine Keskuse laienemine 20 000 ruutmeetri võrra olid väga enesekindlad ettevõtmised – neile näidetele lisandub fakt, et aasta jooksul püsis vakantsus suurtes ostukeskustes nullilähedane. Sellele küll sekundeerib kõrge ja võib-olla veel kasvav vakantsus mujal,“ sõnas Tinno.

„Suurte ostukeskuste müüginumbrid on tugevalt seotud palgakasvu ja töötusnäitajatega. Järgneva paari aasta jaemüügipindade prognooside osas peame vastuseid otsima just sealt. Lisaks mõjutavad turgu suurte planeeritavate arendusprojektide valmimistempod,“ lõpetas Tinno.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785