27. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal jõuab tõus äripindade sektorisse?

Äripindade täituvuse osas on seis hea ning Domus Kinnisvara äripindade valdkonna juhi Einar Vellendi arvates asub ärikinnisvaraturg uue tõusu alguses.

"Ehitushinnad on juba mõni aeg tagasi tõusule pööranud ja graafikujärgselt asume uue tõusufaasi alguses. Kui järsk või lauge saab see olema, on eraldi küsimus. Üldjuhul on tõus algusfaasis aeglane ja lauge ning kiireneb alles uue buumi lähenedes. Seetõttu on järgneval paaril aastal oodata äripindade turul stabiilsust, mis võimaldab arendajatel pöörata tähelepanu paremale kvaliteedile," kirjutab Vellend ettevõtte blogis.

Võrdlemaks ärikinnisvara turgu enne buumi ja languse põhjas, tuleb Vellendi sõnul vaadata kolme faktorit: äripindade täituvus, üüritase ja uute projektide turuletulek. "Täituvuse osas on tänaseks seis juba üsna hea võrreldes pooleteise aasta taguse ajaga. Kui 2008 võis näha tühje pindu suuremates kaubanduskeskustes, siis täna seda enam ei näe," märgib ta ja lisab et büroopindade turu suuremates hoonetes nagu City Plaza, Tammsaare Ärikeskus, Delta Plaza ja Marienthali Keskus on vaba pinda alles üsna napilt.

"Teine lugu on aga hinnatasemetega, mis on võrreldes tippajaga küll kõvasti madalamal tasemel, kuid siiski juba natuke kõrgemal kui 2008 ning kindlasti mitte madalamal, kui 2003. Vähemalt pole arendajatel vaja enam tuua pakkumistesse meeleheitlikult madalaid numbreid ja soodustusi," nentis Vellend ning toob näite Tänassilma tehnopargis asuvast VGP Park laohoonest, mis vaatamata majanduslangusele on saavutanud peaaegu täismaja.

Vellendi sõnul on suurematele klientidele vaba pinda leida juba päris raske ning seetõttu on varsti oodata turule ka uusi arendusi: "Kas see hakkab tänavapildis silma paistma selle või järgmise aasta lõpus, näitab tulevik, kuid esimesed väiksemad ehitused on esimesel poolaastal juba valmimas."

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785