10. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja jätab kinnisvara hindamata

Viimastel aastatel kinnisvaraturul toimunud hinnakõikumised on ettevõtete raamatupidajad jätnud ükskõikseks – kinnisvara omavad ettevõtted ei ole bilansis teinud vara väärtuse ümberhindamisi varasematel aastatel, ega kavatse seda teha ka tänavu.

Kuigi ASi Arco Vara Kinnisvarabüroo Tallinna ja Harju piirkonna hindamise juht Virgo Laansoo ütleb, et varasemal kahel aastal on ettevõtel olnud põhjust oma varasid alla hinnata kohati kordades, siis ettevõtted ise ei kipu tunnistama, et nad oleksid oma bilansis oleva kinnisvara ümberhindamisele tähelepanu pööranud.

Kinnisvara väärtust on vaja ümber hinnata müügi eel või kui seda nõuab enamus aktsionäridest. Naljaviluks ei ole seda mõtet teha,” leiab ASi Infotark tegevdirektor Jüri Ross, kes lasi mõned aastad tagasi ettevõttele ehitada büroo- ja laoruumid ning ei ole selle väärtust bilansis seni muutnud. „Bilansi korrektsuse mõttes võiks ümberhindamist teha näiteks ükskord kümne aasta kohta, aga seda ka mitte buumi või sügava kriisi ajal,” lisab ta. Samas möönab ta, et börsiettevõtetega on siiski teised lood.

Kuid ASist Harju Elekter selgub, et ka börsifirmas ettevõttele kuuluva kinnisvara väärtuse määramisel suurt täpsust taga ei aeta. Piirdutakse vaid juhtkonna hinnangutega.

Ettevõtte kommunikatsioonijuht Moonika Vetevool viitab ettevõtte aastaaruandele, kus on kirjas, et kontserni kinnisvarainvesteeringuteks olevad tootmis- ja kontorihooned asuvad Keilas ja Haapsalus. Neis piirkondades toimub aga samaväärse kinnisvaraga harva tehinguid.

Seetõttu, ja ka kinnisvaraobjektide suure hulga tõttu, on kinnisvarainvesteeringute õiglase väärtuse määramine kulukas ning ei pruugi anda ka usaldusväärset tulemust. Sõltumatutest hindajatest on loobutud ning hinnangu on andnud vaid ettevõtte juhtkond, kes on Harju Elektri kinnisvarainvesteeringute õiglaseks väärtuseks kirja pannud 150-170 miljonit krooni (9,6-10,9 miljonit eurot).

Ettevõtted on ka arvamusel, et vaatamata kinnisvaraturu hindade viimaste aastate kiirlaskumisest on ettevõtte bilansis olev kinnisvara endiselt pigem ülehinnatud. Ilmselt enamuses üsna spetsiifilist kinnisvara omaval ASil Sillamäe Sadam on kogu kinnisvara arvel soetushinnaga.

Ettevõtte turundusdirektor Andrei Birov on aga kindel, et tegelikult on kinnisvara väärtus oluliselt suurem soetusväärtusest.

Aga ka ASi Harju KEK juhataja Madis Talgre ütleb end olevat veendunud, et ettevõtte kinnisvara hinnad olid ka rasketel aegadel bilansis ennem odavad kui ülehinnatud.

ASi DSV Transport juhataja Jaan Lepp aga leiab, et kuna nad oma Laagris asuvat logistikakompleksi ei hinnanud üles kinnisvara hinnaralli ajal, siis ei ole neil vaja seda ka halbadel aegadel alla hinnata.

Arco Vara hindamiste juht Virgo Laansoo ütlebki, et tänavu ei ole ettevõtetel enam vaja järske ümberarvestusi oma kinnisvara väärtustes teha. Piisab, kui olla konservatiivne +/- 10 protsendiga ning oodata ära lähiaastate arengud kinnisvaraturul.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785