Hannes Sarv • 29. september 2010
Jaga lugu:

Toomas Luman: paljud hanked ongi keerulised

Täpselt sellest need probleemid tulevad, et ega see hankedokumentatsioon ei ole sageli piisavalt põhjalik, lausus Toomas Luman, ASi Nordecon International suuromanik (väljavõte firma pressikonverentsil 13.09 räägitust).

"Kõige suuremad tülid tulevad tavaliselt rekonstrueerimise juures, kus peaks olema teada, et konstruktsioonide avamine võib tuua selliseid tehnilisi üllatusi, mida ei teadnud enne ei tellija, ei projekteerija, ei ehitaja. Aga sageli on küsimus, et ega raha ju rohkem pole. Samal ajal neid täiendavaid küsimusi ilma rahata lahendada ei ole võimalik," kommenteeris Luman. 

"Minu hinnangul uute ehitiste juures on see tellija kvalifikatsiooni tõstmisel ületatav probleem. Läbivalt kipub nii olema, et kiirustatakse, dokumentatsioonid ei ole nii täpsed ja üheselt mõistetavad. Meie oleme selgelt seda meelt, et kompetentsuse tõstmine neid vaidlusi vähendab ja siin on palju juttu olnud sellest, et riik võiks enamus oma hankeid tellida läbi Riigi Kinnisvara ASi. Me ei taha loopida süüdistusi – aga oleme ausad, et paljud hanked ongi keerulised. Eeldusel, et inimene, kes tegeleb riigistruktuuris näiteks mingite remontidega, peab nüüd tegema suure hanke, on kohatu nõuda, et ta peab kõiki maailma asju teadma. Ja kui ta ühe hoone tellib näiteks 20 aasta kohta, siis tema koolitamine riigi rahaga pole ka nii ratsionaalne," lisas Luman.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee