Autor: Hannes Sarv • 29. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aivar Tuulberg: eks see üks kooliraha on!

Ehitusfirma Rand & Tuulbergi ühe omaniku ja nõukogu liikme Aivar Tuulbergi sõnul puudutab alapakkumiste teema kindlasti paljusid, kuid mitte enamikku. Tema sõnul tuleb nüüd kooliraha maksta nii pakkujatel kui tellijatel.  

Intervjuu Aivar Tuulbergiga.

Mis on teie hinnangul need põhjused, miks ehitajad on objekte pooleli jätnud?Ehitusturu järsk kukkumine tekitas alltöövõtjate seas alapakkumiste laine, mis kohati agooniat meenutas. Selle tulemusel on osa ettevõtteid lõpetanud tegevuse, ülejäänud tõstnud hindu, kuna selline tegevus polnud enam jätkusuutlik.

Kas teie hinnangul on õige loogika, mille kohaselt turu langusele panustanud ettevõtjad lihtsalt ei suuda lepinguid sisendhindade tõustes täita? Turu põhja ei olnud keeruline välja arvutada, piisas, kui kõik sisendid kokku liita. Pakkumist tehes tuleb paratamatult arvestada sellega, et materjalide hinnatõus ja inflatsioon on pikemas trendis tõusvad suurused. Kes põhjast alla pani, pidi panustama maksupettusele, alltöövõtja „kustutamisele“ või tellija rumalusele.

Kas teie arvates puudutab probleem pigem üksikuid või enamikku ettevõtjatest?Probleem puudutab paljusid, aga mitte enamikku.

Kuidas sellesse suhtute, et objektid jäävad pooleli?Eks see üks kooliraha nii ehitajatele kui tellijatele on.

Kas olete ka oma firmas teinud riigihangetel liigselt optimistlikke pakkumisi, mida hiljem keerukas täita? Kuidas olete sellised olukorrad lahendanud?Mõned üksikud küll, aga loodame nulli jääda. Mis siin ikka teha – tuleb alla neelata. Ega sellepärast veel tugevamad ettevõtted ei vangu ja küll juhtub seda olukorda ka tulevikus Eesti ehitusturul veel ja veel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785