21. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vink: ehitajal riskantne aeg veel ees

Nordecon Internationali juhi Jaano Vinki sõnul tuleb nii see kui ka järgmine aasta ehitajaile keeruline, kuna ehitajate jaoks on riskantseim aeg, mil muu majandus näitab kosumise märke, ent sisendhinnad hakkavad kasvama.

„Olen juba üle poolteise aasta püüdnud öelda, et ehitusturu korrastumise mõistes on 2010. aasta ettevõtetele raskeim ning pankrotid, saneerimised, likvideerimised, ülevõtmised jms protsessid jäävadki sellesse ja ka järgmisse aastasse. Kahjuks!“ nentis ta.

Ehitushinnaindeksi 7% langus aasta esimeses kvartalis Vinki arvates reaalset elu ei kajasta. „Pole ju saladus, et ehitushinnaindeks toimib teatud viitajaga ja näitab kindlasti veel mõnda aega langust, kuigi kõik tunnetavad juba pigem pööret tõusule. Julgen oletada, et hiljemalt selle aasta lõpuks peatub ka indeksi langus ning see hakkab vaikselt jälle kasvama,” ütles ta.

Ehitusmaterjalitootjad tunnetasid Vinki arvates turu kukkumist enne ehitusfirmasid ja nii tunnetavad nemad ka pööret tõusule mõnevõrra varem ehitusfirmadest või -töölistest.

Mitmete materjalitootjate sõnul on oodata sel aastal hinnatõusu. “Materjalitootjate jutul on igati tõepõhi all ning pole mingit alust eeldada, et hinnad saavad veel suures mahus langeda. Kindlasti on hinnamuutused pisut erinevad ehitusturu sisendite erinevates lõigetes,” märkis Vink .

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785