21. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luksusvillade hinnad on langenud kuni kolm korda

Kallite majade hind on poole aastaga Eesti kinnisvaraturul kõige enam langenud, kirjutab ekspesskinnisvara.ee.

Augustis kirjutas Ärileht, et kõige kallim Eestis müügil olev villa asub Pirital ja maksab 31,5 miljonit krooni. Kadunud Aado Eigi projekteeritud „saadiku residentsina” tuntud kahekorruselises funktsionalistlikus stiilis villas on kaheksa tuba, üldpinda 592 ruutmeetrit. Maakler Jüri Kangro ütles tollal, et paar telefonikõnet on olnud, kui vaatamas pole huvilisi veel käinud. Sama villa on müügis ka praegu, nüüd tahetakse saada 12,8 miljonit. Pakkumise taha on tekkinud märge „broneeritud”.

Üksiknäidete põhjal on üldistusi teha raske. Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on 10 miljonit ja rohkem maksvate korterite ning majade puhul kõige suurema hinnasurve all majad ja villad.

„Aasta tagasi võis maja maksta 30 miljonit, omanik langetab 20 miljoni peale ja mõtleb, et see on küll nii suur hinnaalandus, et ostjad peaksid tulema,” ütles Sooman. „Kuid ostjad ei tule, sest praeguste ehitushindade juures on ostja välja arvutanud, et võiks nullist ehitada sama asja kümne miljoniga.” Just ehitushinnad ongi oluline tegur, mis survestab majade hindu. Vanalinna-, aga ka kesklinnakorterite puhul see aspekt rolli ei mängi.

Ober-Hausi analüütiku Rain Räti sõnul toimub Tallinnas ja linna lähiümbruse valdades aastas üksikuid tehinguid eramutega hinnaklassis üle 10 miljoni krooni, kuigi pakkumisi on üle 50. Isegi buumi ajal ei ületanud toimunud tehingud üldjuhul 12 miljonit krooni. Käesoleval aastal on maksimaalne tehingu hind ainult Viimsi vallas ületanud viit miljonit krooni.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785