12. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta betoonehitiseks valiti Tallinna lennujaama reisiterminali laiendus

Eesti Betooniühing kuulutas tänasel 9. betoonipäeval IT Kolledžis välja konkursi „Aasta Betoonehitis 2008“ võitjad. Aasta Betoonehitis 2008 on Tallinna lennujaama reisiterminali laiendus.

Konkursi peaauhind – arhitekt Jean-Marie Bonnard, Sofreavia SA, Prantsusmaa.

Tellija auhind – AS Tallinna Lennujaam, projekteerija auhind – AS EA Reng, konstruktori auhind – Inseneribüroo Pike OÜ, ehitaja auhind – AS Skanska EMV, betooni tarnija auhind – AS Rudus ja AS HC Betoon. Žürii kommentaarid: Sarnaselt 1980. aastal valminud lennujaamahoonega eelistas ka uue terminali arhitekt järgida katusesarikate paigutusel Eestile omast rehielamu stiili. Arhitekt otsustas kasutada monoliitbetooni, mis ühtis tellija nägemuse ja eelkõige lennujaama spetsiifiliste ehitusnormidega.Lennujaam oli vaieldamatult parima kvaliteediga betoonitöö. Siselahendus on rajatud eheda betoonpinna eksponeerimisele. Täiendavalt on avatud betoonpinnad ka trepitornides ja välistes kandekonstruktsioonides.

Betooni kasutamine lennujaama reisiterminali laienduse kandekonstruktsioonides annab kogu hoone osas mõnusa turvatunde. Sedagi võimaldab betoonivalu hea kvaliteet.

Aadu Kana, žürii esimees: „Ehitaja on näidanud suurt professionaalsust vormipindade valikul ja ettevalmistamisel, optimaalse kvaliteediga betoonisegu kasutamisel ja tihendamisel.“ Eva Kiisler, žürii liige: „Sealsed pinnad näitavad betooni parimal võimalikul moel – elegantse, võimalusterohke, plastilise ja ülejäänud materjalidega hästi sobituvana.“ Toomas Laur, žürii liige: „Lisapunkte saab objekt selle eest, et on avatud rahvahulkadele, paljuski Eesti külalistele, kes võivad veenduda meie betoonitööstuse heas tasemes ja betooni oskuslikus kasutamises.“ Arhitekti eriauhind – Eero Palm, Palm-E Arhitektibüroo OÜ – IT Kolledž, Raja 4C, Tallinn.Arhitekti mõttelendu oli piiramas vaid krundi kuju, maja funktsioon ja detailplaneeringu piirangud kõrgusele. Maja otstarbest lähtudes kujundati hiiglaslik arvuti: disketti sümboliseeriv aatrium ja eksponeeritud lift seda lugemas, suur auditoorium kujutamas vana kandilist kuvarit ning päikest varjavad ribid välisseinte akende kohal kui arvuti õhutusrestid.Materjalikasutuses oli algusest peale sihiks naturaalsus: klaas, vask, betoon. Betoon on monoliitne – ühtki monteeritud tükki maja küljes pole.

Hoone üheks silmatorkavamaks detailiks on aatriumiseintel looklev trepp.

Kahjuks on arhitekti idee ja konstruktori töö rikkunud ehitustööde kvaliteet.Angel Andla, žürii liige: „Žürii kindel lemmik betooni eksponeerimise osas.Üldvõitu takistas töö kehv kvaliteet. Ehitaja polnud suutnud arhitekti head ideed realiseerida.“ Tellija eriauhind – Jaan Valbet – eramu Tabasalus.Betooni häid eksponeerimisvõimalusi on kasutatud kõikjal hoones. I korrusel on rauasulfaadiga töödeldud pindasid, teisel korrusel on paneeli pinda töödeldud happega. Paneelide välispinnas on kasutatud valget tsementi. Majas pole kaht täpselt ühesugust betoonpaneeli. Hoone kavandamine nõudis hoolsat läbimõtlemist – paneelidesse valati kohe sisse juhtmekanalid, augud pistikupesadele, lambilülititele jne.Et tellija on ka ise maju projekteerinud ja tehnilistest teadmistest tal puudust polnud, võib öelda, et arhitekti peamine ülesanne oli konsulteerida funktsionaalse ruumilahenduse, atraktiivse väljanägemise, ilusa fassaadi jms juures.

Heiki Meos, žürii liige: „Tabasalu eramu on hea näide raudbetoonelementide kasutusvõimalustest eramuehituses – eri töötlusega betoonpindu on nii majas sees kui väljas.“

 Tänavu üheksandat korda korraldatud konkurss „Aasta Betoonehitis“ on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja vormitavat betooni.Tänavusele konkursile laekus 12 tööd. Konkursile sai esitada 2008. a.jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi. „Aasta Betoonehitis 2008“ konkursi žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest - Eesti Betooniühingust (Toomas Laur), Eesti Arhitektide Liidust (Ike Volkov), Eesti Ehitusettevõtjate Liidust (Angel Andla), Eesti Ehitusinseneride Liidust (Heiki Meos), Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust (Enno Rebane), Eesti Projektbüroode Liidust (Mauno Inkinen), AS-ist Kunda Nordic Tsement (Aadu Kana, žürii esimees), samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler ajakirjast „Ehitaja“, Siim Sultson ajalehest „Äripäev“ ning Maritta Koivisto ajakirjast „Betoni“ (Soome). Eesti Betooniühing on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 55 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785