12. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spetsialist hoiatab odava kinnisvara eest

Kahtlemata valitseb ka kinnisvaravaldkonnas reegel, et kõige kallim ei pruugi olla kõige parem, kuid kõige odavam on kõige kehvem küll, hoiatab 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter ostmast kõige odavamat kinnisvara.

Kuna iga kinnisvaraobjekt on unikaalne, on unikaalsed ka tekkida võivad probleemid.

Millised võivad olla odavmüügist tekkivad ohud sõltub peaasjalikult müüjast. Tänases turusituatsioonis tuleb müügitehinguni jõudmiseks teha oluliselt rohkem soodustusi kui kunagi varem ja seda peaasjalikult hinna arvelt. „Sageli on tekkida võivad ohud juba hinnanumbrisse sisse kirjutatud,“ ütles ta.

Vahteri sõnutsi tähendab odavmüük sundmüüki, mis tähendab, et tundmatu arendaja puhul võib tekkida küsitavusi hilisema garantiiga. Tuntud arendajate puhul on risk selles osas väiksem. Kuigi nad müüvad konkreetset projekti kahjumiga, suudavad nad siiski oma varasemate reservide arvelt katta garantiikohustusi.

Ta toonitas, et kõige suuremad on ohud siiski pooleliolevate objektide puhul, kus ostja teeb ettemaksu ning arendaja lubab objekti lõplikult valmis ehitada. Ei pea siin silmas mitte ainult konkreetset eramut või ridaelamut, vaid sinna juurde kuuluvat infrastruktuuri ja muud sarnast. Selles osas on valmis asjad kindlamad, jääb ainult garantiitööde risk. Samas kompenseerib viimast juba soodushind. Vahteri sõnul sab näiteks osava kauplemise puhul eramu hinnast alla sadu tuhandeid kroone, kuid kas ka võimalikud puudujäägid samas suurusjärgus on ei ole päris kindel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785