5. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrghooneid peatavad planeeringud

Kui osa kõrghoonete arendajaid on projekti paremate aegade ootuses kalevi alla pannud, siis teine osa on kindel, et hea maja läheb kaubaks ka kehval ajal, praegu on pealinna Manhattanid planeerimisjärgus.

Singapuri ärimehe Sonni Aswani firma Phoenix Land kavatseb 66korruselise pilvelõhkuja ehitada kõige varem 5-10 aasta pärast.

"Praegu tegeleme detailplaneeringuga. Enne seda ei saa arhitektuuriliste lahendustega peale hakata. Arenduse esimeses järgus rekonstrueerime muinsuskaitse all oleva peatootmishoone. Teise etappi jääb pilvelõhkuja, millega hakkame tegelema kuskil 5-10 aasta pärast," kommenteeris ASi Phoenix Land juhatuse liige Tarvo Teder plaane Koplis.

Kopli 35 ja kõrvaolevate kinnistute 11hektarilisele Phoenix Landile kuuluvale maale plaanitakse rajada kaubandus- ja meelelahutuskeskus ning korterelamud koos ühe 200meetrise pilvelõhkujaga, mis oleks Eesti kõrgeim tornmaja.

Videoplaneti juhi Ivar Vendelini firma arendab koos Hansapanga endise töötaja Hannes Raagi firmaga Mustamäele 29korruselist kõrghoonet.

"Meil on konkreetne plaan, millega oleme tegelenud mitu aastat. Praegu seisab arendus kõrvalkruntide taga (paarisajaliikmelised garaažiühistud), mis asuvad ka teemaplaneeringus ja mis peavad seega meie plaanidele kooskõlastuse andma. Teeksime kõrghoone ka raskel ajal. Heal asjal on alati turgu," kommenteeris Ivar Vendelin Tammsaare Investeeringute OÜ plaane ehitada üks 29korruseline elu- ja ärihoone ja üks 10korruseline elu- ja ärihoone.

Arhitekt Ignar Fjuki sõnul ei lubanud lennuamet Pärnu maantee piimakombinaadi lao asemele kõrghooneid. "Lennuameti piirangud võtavad selle võimaluse ära. Kui me paar aastat tagasi mõtlesime sinna rajada 24- ja 27korruselisi kõrghooneid, siis nüüd on kõrgeim planeeritud hoone 17korruseline," kommenteeris planeeringut koostav arhitekt Ignar Fjuk.

Arhitekti sõnul on mitmed omanikud planeeringus kokku leppinud, et tekiks sünergia. "Praegu on planeering menetluses ja ootab kooskõlastusi. See on nii suur planeeringuala, et selle menetlemine võtab paratamatult palju aega. Kui kõik läheb hästi, siis jaanipäevaks on detailplaneering algatatud," lisa Fjuk.

Ehitusfirma TTP plaanib majanduskeskkonna paranedes kopa maasse lüüa, et ehitada kaks kõrghoonet Järvevana kõrghoonete piirkonda.

"Kõrghooneid ei ole me varem ehitanud. Aga me oleme igasuguseid muid hooneid ehitanud ja seega ei näe ma siin midagi üle jõu käivat," kommenteeris TTP suuromanik Tiit Aava.

2007. aasta lõpus algatati detailplaneering kõrghoonete teemaplaneeringusse kuuluvate Järve tänava kinnistute 19korruselise ja 18korruselise äri-ja elupindadega hoone ehituseks. Aava sõnul on plaanid konkreetsed.

"Praegu on planeering algatatud ja kooskõlastused on lõppfaasis. Me loodame selle aastanumbri sees planeeringu kehtestada," lisas Aava.

Detailplaneeringut on võimalik ka muuta

Lasteriietega tegeleva Lenne omanik Urmas Leeman ütles, et kuigi nendele kuuluv kinnistu jääb kõrghoonete teemaplaneeringu alasse, lubab Tallinna linnavalitus neil arendada kuni 8korruselisi hooneid.

"Linnal oli kindel seisukoht, et Pärnu maantee ääres on kõrgem tükk ja sinna on lubatud kõrghoone (Pärnu mnt 137 - toim), aga ülejäänud territooriumile pole luba antud. Võib-olla tulevikus see muutub, kuna detailplaneeringut on võimalik muuta," kommenteeris Lenne omanik Urmas Leeman.

Lenne valduses on kõrghoonete teemaplaneeringusse kuuluvad kinnistud Saku, Türi ja Kohila tänaval, mida plaanitakse arendada koos Mööbli Kinnisvaraga.

Kahasse Arco Varale ja Ärimajale kuulub seni täpsemate planeeringuteta Ilmarise arendus Mustamäe teel kõrghoonete piirkonnas.

Arco Varaga arendab Ilmarise kvartalit AS Ärimaja, mille omanikud on Marcel Vichmann ja Olev Mill.

Ehitusärimeeste Raivo Ranna ja Aivar Tuulbergi firma Vallikraavi Kinnisvara kehtiv detailplaneering Maakri tänaval on kohtus, kuna naabrid on 30korruselise kõrghoone vastu. Detailplaneering kehtib 2005. aasta juunist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785