17. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: kinnisvaraturu jahenemine hammustab 10% koguinvesteeringutest

Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask ütles, et suuresti kinnisvarainvesteeringute tagasitõmbumise tõttu prognoosib Eesti Pank selleks aastaks investeeringute vähenemist 10 protsendi võrra, teatas Eesti Pank.

„Kinnisvaraturul, nagu ka jaekaubanduses, laenuturul ja mujal, avaldusid majanduse kohandumise märgid juba 2007. aasta keskpaigas. Need muutused olid oodatud ja vajalikud ning praeguseks on kinnisvarasektori aktiivsus alanenud sellisele tasemele, mis valitses enne nn buumi,” rääkis Jana Kask. Ta lisas, et suuresti kinnisvarainvesteeringute tagasitõmbumise tõttu prognoosib Eesti Pank selleks aastaks investeeringute vähenemist 10 protsendi võrra. „Investeeringutel on oluline roll majanduskasvu genereerimisel. Investeeringute uus tõusulaine algab praeguste prognooside kohaselt 2009.-2010. aastal,” ütles Kask.

„Kinnisvaraturu jahtumine toob endaga kaasa aga selle, et nõrgemate projektidega ettevõtted võivad sattuda raskustesse lühiajaliste laenude refinantseerimisel. Madala kasvu perioodil suurenevad ka makseviivitusega laenude maht ja osakaal,” tõi Jana Kask välja praeguse olukorra pahupoole. „Teisalt on inimeste hoiakud ja ootused kinnisvaraturu arengu ja isiklike võimaluste suhtes muutunud mõistlikumaks. Kuna sissetulekud on suhteliselt kiiresti kasvanud, kinnisvara hind aga veidi langenud, siis on eluaseme ostmine muutunud inimestele jõukohasemaks. Pikaajaliselt oodatav sissetulekute tõus suurendab jätkuvalt nõudmist eluaseme suuruse ja kvaliteedi järele,” selgitas kinnisvaraturu arengut Kask.

Täna esines Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhatajaJana KaskBPE Kinnisvaraeksperdi kinnisvarahommikul, kus ta andis ülevaate Eesti majanduse ja kinnisvarasektori arengust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785