22. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturul oli kolmas kvartal üle aastate vaikne

Kolmas kvartal Tallinna kinnisvaraturul oli harjumatult rahulik - nõudlus uute elamispindade järele on suur, kuid ostuotsust tegemast takistab psühholoogiline barjäär.

Inimesed ei julge teha ostu langeval turul ning ootavad edasist hindade langust, kirjutas Äripäev.

2007. aasta III kvartal oli Tallinna kinnisvaraturul suvekuudel väga rahulik, kerge elavnemine toimus augusti lõpus ja septembris. Elamispindade turul pakkumiste arvu juurdekasvutempo kahanes, kuid ka tehingute arvud langesid märgatavalt. Elamispindade hinnad langesid eelmises kvartalis kuni 10 protsenti. Äripindade turul käis aktiivne arendus ja ehitus. Alustati mitme uue büroomaja rajamist.

Suvekuudel ja puhkuste ajal on loomulik, et inimesed ei leia aega tegeleda kinnisvaraga. Augusti lõpus ja septembris võis märgata ostuklientide aktiivsuse kasvu. Kaaluti erinevate pakkumiste vahel, palju sooviti kortereid vaatamas käia ning samuti kaubeldi aktiivselt hinna üle.

Kui II kvartalis algas korterite hinnalangus kesklinnas ning äärelinnas sellist tendentsi märgata polnud, siis III kvartalis langesid ka äärelinna hinnad kuni 10 protsenti. Võis märgata, et mõnevõrra vähem langesid väga heas seisukorras korterite hinnad, kuid remonti vajavate korterite hinnalangus oli suurem.

Uute korterite turul oli samuti seisak, kuna hinnad on kallid ning üle ostjate võimete. Ka mitmes uusarenduses langetati hindu, siiani on hinnalangused olnud umbes 10 protsenti. Hindu langetati projektides, kus esialgsel hinnakujundusel oli arvatavasti lähtutud edasisest turukasvust, mida aga ei tulnud ning mis asendus langusega. Hindade langetamine on seni müügiaktiivsusele väga hästi mõjunud.

Jätkuvalt oli ka III kvartalis väga aktiivne korterite üüriturg. Hinnatase ei ole kvartali jooksul oluliselt tõusnud, kuid huvi üürimise vastu oli suur. Üürida sooviti kortereid nii kesk- kui ka äärelinna. Kesklinna kahetoaliste korterite hinnatase loksus kvartali jooksul suhteliselt paika ning jäi vahemikku 7000-8000 krooni kuus. Ka sügisel ja talveperioodil on üüriturul oodata aktiivset tegutsemist. Arvestades Tallinna korterite müügituru olukorda, eelistavad paljud kõigepealt korteri üürida ning mõnda aega jälgida, kuhu kinnisvaraturg liigub. Hinnad tõusevad poolaastaga ilmselt u 10 protsenti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785