7. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: I kvartalis oli 400 tehingut vähem kui aasta tagasi

2007. aasta esimeses kvartalis viitasid statistilised näitajad langusele korteriturul. Aasta I kvartalis sõlmiti korteritega 4854 tehingut, mis on 950 tehingut vähem kui 2006. aasta IV kvartalis ning 413 tehingut vähem kui eelmise aasta samal perioodil.

Võrreldes eelmise kvartaliga on langenud ka tehingute koguväärtus, selgub Uus Maa kinnisvaraturu ülevaatest. Langus esimeses kvartalis toimub üldjuhul igal aastal, kuna aasta alguses on turg loium, sest inimesed on üritanud oma tehingud vana aasta sees ära teha. Siiski annab see kindlasti märku turu ka rahunemisest ja stabiliseerumisest.

Kui võrrelda tehingute koguväärtust ja arvu, siis on näha, et tehingute arv on kahanenud vähem kui tehingute koguväärtus - vastavalt 16% ja 23%. Sellest tulenevalt on vähenenud ka keskmine tehinguhind. Kuna reaalset tehinguhinnalangust Uus Maa büroo andmetel esimeses kvartalis ei toimunud, võib otsida põhjuseid tehingute struktuuris. Kuigi teise kvartali andmeid ei ole ülevaate koostamisel avaldatud, võib pigem just selles kvartalis märgata teatavate korterite puhul hinnalangust. Keskmine tehinguhind langes esimeses kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 8%, kuid oli siiski 14% suurem kui eelmise aasta samal perioodil.

Uute korterite pakkumist iseloomustavad väljastatud ehitus- ja kasutusload. Ka ehitus- ja kasutuslubade väljastamine on aeglustunud.

Langus esimeses kvartalis tuleneb küll sesoonsusest, kuid kuna ka 2006. aasta viimases kvartalis näitas ehituslubade väljastamine langustrendi, siis võib järeldada, et ehitustegevus on mõnevõrra aeglustunud. Arendajad on ehituse alustamise suhtes muutunud ettevaatlikumaks, samuti piiravad ülerahvastamist paljud vallad.

Kasutuslubade arv, mis jätkab rahulikku tõusvat trendi, jäi kaks aastat tagasi keskmiselt 300 loa juurde kuus, kuid viimased kvartalid on näidanud selle arvu tõusmist keskmiselt 400 loani kuus. See näitab, et pidevalt valmib uusi projekte ja terveid elamupiirkondi. 2006. aastal lubati Statistikaameti andmetel Eestis kasutusse ligikaudu 5068 eluruumi. Käesoleva aasta esimeses kvartalis lubati võtta kasutusele 1440 eluruumi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785