14. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendaja planeeris maaomaniku teadmata uut elamurajooni

Maaomanik Helle Hein on silmitsi tõsiasjaga, et tema kinnisvaraarendajast kaasomanik planeerib vanaema-vanaisa talumaadele elamurajooni.

Juba kaks ja pool kuud teab Helle Hein, et võhivõõras inimene tahab tema Kohila vallas asuva Sõeru talu maad kruntideks jagada ja maju täis ehitada, kirjutas Maaleht. Nüüd loeb ta seda esimest korda paberilt.

Helle Heinale kuulu Sõeru kinnistust, mis on täies mahus planeeringualaks kuulutatud, kaks kolmandikku. Kui Heinal poleks Kohila volikogus lapsepõlvesõpra, poleks ta võib-olla planeeringust teada saanudki.

2000. aastal, kui maad (28,2 ha, sellest pool metsa, pool põldu) kinnistusse kanti, oli vanal talukohal kaks Tallinnas elavat omanikku: Helle Heinale kuulus kaks kolmandikku ja tema onutütrele kolmandik. Onutütar soovis oma kaasomandi maha müüa. Helle Heinal kui kaasomanikul oli osa eelisostuõigus. Tuttav kinnisvaramaakler pakkus kinnistukolmandiku hinnaks 300 000 - 400 000 krooni. Suur oli Heina üllatus kui ta tänavu märtsis sai teate notarilt, et Sõeru kinnistu kolmandiku (9 ha) müügihind on 2,15 miljonit krooni.

Notari teatest sai ta teada, et uus kaasomanik on eraisik Argo Tint. Sõeru maadele on seatud ka 2,3miljoniline hüpoteek kinnisvarafirma Torm Projekt kasuks. Tint on tegelikult Torm Projekti töötaja.

Helle Hein on veendunud, et kolmandik Sõerust läks nii kõrge hinnaga müüki sellepärast, et tema oma kaasomaniku eelisostuõigust kasutada ei saaks. Arvestades maade tegelikku väärtust, tundus talle asi nii kahtlane, et ta andis ostu-müügitehingu üles keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroosse.

Kuna Sõeru kaasomand on välja mõõtmata, sai kolmandiku omanik algatada detailplaneeringu vaid terve kinnistu kohta. Seega jutt, et Sõerule tuleb uus küla, on paberite järgi vaadates tõsi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785