Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 27. oktoober 2020

Kuidas leida töötajale sobivaim tööjalats?

Soomes on talvised ilmastikutingimused veel karmimad kui Eestis, seega pühendavad Sievi spetsialistid palju aega sellele, et nende talvesaapad oleksid kliimale sobilikud
Foto: Sievin Jalkine OY
Sievi Baltikumi müügijuht Ülar Verevi kinnitusel on sobiliku tööjalatsi leidmine oluline mitmel põhjusel - et kindlustada töötaja jalgade tervis ning tagada keerulisemates tingimustes töö kvaliteet.

Töötajate jalgade kaardistamine Sievi jalaskänneri abil on asjakohane tegevus – nii mõõdetakse ära seadme peale astuja jala suurus, laius ning jala võlvi kõrgus. Vastavalt mõõtmistulemustele saab soovitada õige suuruse ja laiusega töö- või turvajalatseid ning sobiva kõrgusega sisetaldu.

„Laserskanneri tulemuse kuvamine võtab aega mõned sekundid – seejärel on võimalik analüüsida saadud andmeid ning kasutaja saab enda info e-kirjale. Inimjalad ei pruugi olla standartsed, samuti võib elu jooksul jalatalla kuju ja suurus muutuda - seega on oluline aeg-ajalt taas oma jalgu kontrollida,“ selgitab Verev siinkohal.

Põhja-eurooplase jalg vajab sobivat jalatsit

Skanner soovitab õige suuruse ja laiusega jalatsit ning talla kuju järgivat sisetalda. Sievi valikus on kahte tüüpi liistuga tooteid – normaallaiusega ning XL ehk eriti laia ja avara liistuga jalats, mis sobib ideaalselt põhja-eurooplase jalatüübile. Euroopas põhjapool elavate inimeste jalg on veidi laiema kujuga kui näiteks lõuna-eurooplastel. Seega võivad tunduda soojadel maadel valmistatud jalatsid meie piirkonna kasutajatele veidi kitsad.

Selleks, et valida just õige liistuga mudel, on Sievil abiks skanner
Foto: Sievin Jalkine OY

„Tavajalatsite brändide puhul on paraku suuruste väärtused erinevad - proovimisel on oluline, et jalats hästi sobiks ning siis ei lähe kasutaja mõtted töötegemisel mujale. Turvajalatsite puhul soovitan valida veidi avarama liistuga mudel. Aktiivse tööpäeva jooksul kipub jalg veidi tursuma ja näiteks hommikul liiga parajat mudelit valides võib õhtuks varbakaitse hakata segama,“ selgitab Sievi spetsialist.

Vastupidav ja hingav sisetald on tänapäeva kvaliteetse tööjalanõu lahutamatu osa
Foto: Sievin Jalkine OY

Ka sobiva sisetalla valimine on jalgade tervise seisukohast oluline. „Ortopeedide poolt heaks kiidetud Sievi sisetald toetab jalavõlvi jalakaare järgi. Õige toestus tagab pikaajalisel seismisel või liikumisel sirge hoiaku ja rühi ning välistab füsioloogilised pinged. Kui päevad läbi peab jalgadel olema, võib vale sobivusega jalatsite kasutamine töötajale liigset väsimust põhjustada või isegi jalgade asendit aastate jooksul kahjustada. Nõnda võib öelda, et õige suuruse ja laiusega jalatsid ning jala järgi sobituv sisetald garanteerib töötaja jalgade tervise, üldise heaolu ja lõpuks ka paremad töötulemused. Kellel Sievi turvajalatsi järgi vajadust ei ole, sellele soovitan personaalselt sobiva sisetalla efekti proovida ka tavalisel tänavajalatsitel. Kui elulaad on liikuvam, peaks kindlasti jalatsite mugavusele tähelepanu pöörama,“ lisab Verev.

Kuidas jalgade mõõtmine käib?

Ettevõtetel on Sievi skänneri tasuta teenuse tellimine lihtne. Tuleb võtta Sievi esindaja või edasimüüjaga ühendust ning siis lepitakse kokku kohtumine kas ettevõtte enda territooriumil või siis edasimüüja esinduses. Skänneriga on kaasas erinevate suurustega jalanõude ja sisetaldade näidised. Töötajad saavad vastavalt tulemustele sobilikke tooteid proovida, mõõtmistulemused lähevad kokkulepitud e-maili peale ning tööandjal on selge ülevaade, milliseid jalatseid või sisetaldu kellelegi tarvis on.

Sievi talvesaabas on mõnus ja soe

Nagu vanasõnagi ütleb, siis ei ole halba ilma, vaid on kehv varustus. Kvaliteetsed jalatsid on keeruliste ilmastikuolude puhul eriti olulised – kui jalg külmetab, on mõtted mujal, töö tegemine ei suju nagu peaks ja halvemal juhul on ka tervis rikutud. Soomes on talvised ilmastikutingimused veel karmimad, seega pühendavad Sievi spetsialistid palju aega sellele, et nende talvesaapad oleksid kliimale sobilikud. Sievi talvesaabaste tootevalik on lai – on soodsama hinnaklassiga ja on ka põnevamaid erilahendusi.

Sievi innovaatiline talvejalats, mis sobib ka kõvema pakase ja pikema tööpäeva puhul.
Foto: Sievin Jalkine OY

„Sievi innovaatilisemast tootevalikust võib esile tuua näiteks huvitava lahendusega nn. nutisaapad, mille sisse on ehitatud kütteelement ning mille akut saab laadida USB ühenduse abil. Visuaalselt on tegemist ilusa disainiga ja igati tänavakõlbuliku välimusega saapaga. Saapa musta ja oranžikirju lamellmustriga tald on parima libisemiskindlusega nii jääl kui lumel. Jalatsi küljel on nupuke, mis aktiveerib küttekehad. Selline lahendus on mõeldud väljas töötamiseks kõvema pakase puhul või näiteks külmhoones, kus igapäevane töötemperatuur ongi -18 kraadi ning mille operaatorid viibivad seal terve päeva. Küttekeha saab laadida näiteks arvuti USB-ga, laadimine võtab aega keskmiselt 3-4 tundi ja kolmel erineval režiimil kütteelement peab kõige tugevama režiimi puhul vastu lausa 8 tundi,“ selgitab müügijuht. Tema sõnul ei hakka erinevate kütterežiimide abil jalatsis ka jalg higistama. Põhjuseks hea hingavusega jalatsi pealismaterjal. „Tuleb tõdeda, et Sievi jalatsite puhul on kõik materjalid ning soojusisolatsioon koos hingavusega läbi mõeldud ja testitud,“ sõnab Verev.

Oluline on kasutada ka häid sokke. Vana hea vanaema kootud villane sokk hoiab küll jalad soojas, kuid osade kasutajate nahatüüp on tundlik ja villane sokk võib ajada jalad sügelema. Seetõttu tasub proovida erinevaid variante ja peab jälgima, et sokid püsiks kuivad.

Samuti tuleb tähelepanu pöörata saabaste veekindlusele, sest meie talveilm võib tuua ka veelompe, kleepuvat lörtsi ja linnatänavatel lumetõrjesoola. „Saabas on esimene, mis keerulised ilmastikutingimused vastu võtab, seetõttu tuleb saapaid eriti talvel hästi hooldada. Läikivat pindnahka ja õmblusi võib töödelda klassikalise viksi või rasvaga, tummisemad matid nahkmaterjalid vajavad aga aerosooliga töötlemist. Vajaliku hingavuse tagavad Goretexile mõeldud hooldusvahendid.

Igapäevane jalatsite puhastamine on oluline. „Pärast keerulisemates tingimustes toimetamist tuleks jalatsid niiske harja või lapiga puhastada ning lasta neil puhata toatemperatuuril. Ideaalis võiks rahunemise aeg olla jalatsitel ööpäev, kuigi tavaliselt ei ole kasutusel korraga mitu paari tööjalatseid. Kui on õigesti hooldatud jalats, siis võib sellest rõõmu olla aastateks,“ selgitab Sievi esindaja.

Mööda ei tohiks vaadata ka jalatsi libisemiskindlusest, sest kukkumine on talvel libedaga alati reaalne tööõnnetuseoht. „Sievi jalatsid vastavad libisemiskindluse SRC standardile, aga nad on enamgi veel. Musta-oranžikirju lamellmustriga haardetald on libisemiskindluse osas kindlasti parim turul olevatest ning see jääb mugavalt pehmeks ka -25C kraadistes tingimustes. Laiatarbetoodete tallad muutuvad tihtipeale jäigaks, on ebamugavad ega ole karmimates tingimustes enam nii libisemiskindlad, kuigi vastav tähis on peal. +1C kuni -5C tingimustes võib see ju toimida, kuid professionaalid eelistavad siiski meie regioonis valmistatud jalatseid,“ soovitab Verev.

Spike GT Roller mudeli puhul tulevad nupuvajutusega kontsa alt välja kaks naastu
Foto: Sievin Jalkine OY

Tema sõnul võib leida Sievi valikust veel ühe huvitava tootelahenduse. „Meie Spike mudeli puhul tulevad nupuvajutusega kontsa alt välja kaks naastu. Tegemist on multifunktsionaalse libisemiskindlusega jalatsitega ning nupule vajutades on võimalik neid naelikuid nii sisse peita kui välja lükata – nii on Spike mudeli naelikutega jalanõud ka hõlpsalt taas parketisõbralikud. Testisime ka varianti, kus naelikud on kogu talla ulatuses, kuid miinuseks sai jalanõu kaal – seega on hetkel olemasolev mudel kuldne kesktee turvavajaduste ja mugavuse vahel,“ kinnitab ta.

Verevi sõnul katsetatakse pidevalt huvitavaid lahendusi, Sievi tootevaliku areng on muljetavaldav ja eesmärgiks on olla jätkuvalt turuliidrid ning suunanäitajad jalatsimaailmas. Huvitavaid lahendusi leiab kindlasti igal aastal uuenevast tootekataloogist ning hea ülesehitusega kodulehelt. Põnevaid uudiseid näeb Sievi Balticu Facebooki lehel. Koostööpartneriteks valitud edasimüüjatel on ligipääs üle 200-le tootele suurustes 34-50. Toodete tellimine Soomest võtab mõne päeva aega ja favoriittoodete põhisuuruste valik on suurematel esindustel kohapeal olemas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785