Autor: Indrek Alliksaar, KPMG audititeenuste juht • 18. mai 2023

Ehitusmaterjalide tootmine vajus kreeni

Ehitusmaterjalide tootmise vähenemine on kooskõlas ehitusturu laiemate trendidega. Üldine ehitushindade kasv, intressimäärade tõusmine ning ettevõtjate ja tarbijate kindlustunde madalseis vähendab nõudlust. Vaatamata üldisele müügi langusele on mitmed ettevõtjad siiski müügimahte kasvatanud, analüüsis turuolukorda KPMG audititeenuste juht Indrek Alliksaar.
Foto: Andras Kralla

Ehitusmaterjalide tootmise tulud langesid 2023. aasta esimeses kvartalis võrreldes aastatagusega 5%. Seejuures langes betooni, avatäidete ja ehituskeemia ja -plasti tootjate tulud keskmisest rohkem ehk 8%. Metalli, täitematerjali ja muude ehitustoodete müük pigem kasvas,

Sektor tervikuna on töötajate arvu aastaga 3% vähendanud ja samas töötajate keskmist töötasu aastatagusega võrreldes 15% kasvatanud, mis viitab sellele, et ettevõtted tulevikku väga tumedana ei näe. Kuna ehitusmaterjalide tootmise sektori käekäik oleneb otseselt ehitussektori käekäigust ja otsustest, siis ollakse täna äraootaval seisukohal ning hoitakse silma peal ehitussektori aktiivsust väljendavatel võtmenäitajatel.

Ehitushindade langus on jätkuva palgakasvu ja endiselt kõrge inflatsiooni tõttu ebatõenäoline ja nii on ehitusturu taastumine paratamatu. Kui ostjatel puudub lootus odavamalt ehitada, siis pole ratsionaalne projekti käivitamisega liigselt viivitada. Küsimus seisneb vaid selles, kas tänane ebakindel ootusperiood kujuneb ühe kvartali või aasta pikkuseks.

Samas võivad raskemasse seisu sattuda tugevalt avaliku sektori ehitusprojektidega seotud ehitusmaterjalide tootjad. Riigi kulutuste ja investeeringute jätkuv kokku tõmbamine jätab taristuehituse tervikuna ja sellega seotud ehitusmaterjalide tootjad teistest pikemaks ajaks dieedile.

Tutvu täpsema turuülevaatega värskest Ehitusmaterjalide tootjate raportist

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785