Autor: Ehitusuudised • 9. september 2021

Garantiitööd ja uusarendused tekitavad enim kohtuvaidlusi

Advokaadibüroo ALTERNA vandeadvokaat ja partner Siret Siilbek räägib, kuidas vältida seaduse hammasrataste vahele jäämist.
Ehituses on sagenenud pea- ja alltöövõtjate vahelised vaidlused garantiide ja korterelamute arenduste üle, väidab vandeadvokaat Siret Siilbek.

„Näiteks on tekitanud probleeme garantiitööde esitamise nõuded. Eriti huvitav on hetkel pooleliolev vaidlus selle üle, kas peatöövõtja oli õigustatud tegema alltöövõtja kulul täiesti uue töö (st utiliseerima vana ning tellima teiselt ehitajalt täiesti uue töö). Alltöövõtja hinnangul on nõue ebamõistlik, sest tööd oleks saanud ka parandada ja seeläbi kulusid säästa,“ toob Siilbek ühe vaidluse esile. Seda peabki nüüd kohus otsutama, kummal on õigus.

Ka on tekkinud täiesti eraldi grupp kohtuvaidlusi korterelamute arendustes, kus on andnud oma panuse õiguslikku segadusse arenduse tellija ning tulevane korteriomanik.

„Näiteks, tulevane korteriomanik tellib kohapeal töömeestelt muudatusi, milles ka objektil kohe kokku lepitakse ja ära tehakse. Kahjuks aga see info ei laekugi peatöövõtjale ega ka arenduse tellijale – mis toob kaasa projektiga vastuolus olevate tööde tegemise ja kasutuslubade saamise probleemid,“ toob Siilbek esile tekkinud juhtumeid.

Samuti on probleeme seotud tööde üleandmise ja vastuvõtmisega. „Sageli arvatakse, et allkirjastatud akt välistab peatöövõtja nõuete esitamise või vastupidi, allkirjastamata jätmine välistab alltöövõtja tasunõude. Mitte kumbki arvamus ei ole õige. Selle kohta on üks vana, aga väga hea kohtulahend (iseenesest õpikukaasus ja kuigi see on juba 12 aastat vana, siis tuleb senini selgitada üleandmise-vastuvõtmise akti õiguslikku tähendust," ürleb Siilbek.

Neid ja teisi hetkel enamlevinud ehitusvaidluste probleeme räägib Advokaadibüroo ALTERNA vandeadvokaat ja partner Siret Siilbek 28. septembril toimuva veebiseminaril "Kuidas ennetada vaidlusi alltöövõtjatega?"

Vaata lisainfot ja registeeru siin:

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785