Autor: Ehitusuudised • 2. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ainus Tuleohutuskonverents tuleb taas!

Jagame 7. mail Öpiku konverentsikeskuses järgimist väärt tuleohutusega seotuid kogemusi ja nõuandeid, pakutakse vastuseid põletavamatele küsimustele ja suurt pilti tuleohutusturul toimuvast.

Äripäeva Tuleohtuskonverentsi on korraldatud juba 10 aastat. Mullu ühendati see turvakonverentsiga, kuid suure huvi ja spetsiifika tõttu otsustati konverentsi taas vaid tuleohutuse teemadel korralda. Soovime aidata tuleohutuse valdkonnas tegutsevatel spetsialistidel ühise eesmärgi nimel omavahel suhelda ning leida muutuvas ärikeskkonnas vastuseid tuleohutuslahenduste alastele küsimustele. Konverentsi tugevuseks on praktikult praktikule suunatud kogemuste ja õppetundide jagamine. Tuleohutuskonverentsile on oodatud kinnisvaraomanike esindajad, kinnisvarahaldajad, ohutuse eest vastutajad, riskijuhid, sisevalveüksuste juhid, tuleohutusvaldkonnaga tegelevate ettevõtete juhid ja spetsialistid, finantseerijad ning kindlustajad.

Hoone on tavaliselt tuletõkkesektsioonidega eraldatud korruste ja ruumide kasutusotstarvete kaupa. Tuletõkkesektsioonide asukoht võib tuleneda ka ruumi pindalast. On kindlad ruumid, kus peavad seinad, uksed ja kõik seina läbistavad avad olema tule- ning suitsukindlad. Kuidas ja milliste dokumentidega saame tagada hoonetes ja elamutes tuleohutuse? Mida selleks teha? Räägime ka tuleohutusauditi seosest kasutusloa menetlusega. "Paberist" tuletõkkesektsioonidest räägivad meile paarisettekandena Kaili Tamm Domus Kinnisvara projetkijuhtimise osakonna juhataja ja Ardon Kaerma Tulipunane tuleohutusteenuse juht, tuleohutusekspert tase 6.

Kas hoone läbiviigud on tuleohutuse nõrgim koht? Ehitised tuleb projekteerida ja ehitada nii, et tulekahju korral oleks tagatud teatud aja jooksul ehitise kandevõime, tule ja suitsu tekkimine ning levik tuletõkke tsoonide vahel oleks teatud takistatud. Mis aga juhtub siis, kui tehnosüsteemide läbiviigud ja konstruktsioonide vuugid muutuvad hoone tuleohutuse Achilleuse kannaks? Ettekandes räägime, miks on oluline silmas pidada läbiviikude ja vuukide tuleohutust ja kuidas lahenduse valik mõjutab kogu hoone turvalisust ja eluiga. Hilti Group insener Jevgenia Uusvali annab vastused. Edasi kuuleme mehitamata hoonete kaugseire IoT kaasabil, ülevaate annab Ove Tüksammel, Levikom IoT- ja ärilahenduste osakonna juht.

Kuidas saavutada edukas koostöö erasektori ja Päästeameti vahel? Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna ekspert Ergo Manninen vastab küsimusele. Ekspert räägib uuest planeeritavast tuleohutuse seadusest, mille järgi hakkab erasektor tegema tuleohutusülevaatust teatud tüüpi objektidel ning eelkõige toob ettekandes esile, miks on vaja nõuded täita ja kuidas koostöö mõttes ühtselt tegutseda.

Tuleohutusnõuete peamine eesmärk on tulekahjude ennetamine ja põlengu tagajärgede piiramine. Kehtiva kohtupraktika pinnalt käsitletakse, kuidas mõjutab tuleohutusnõuete rikkumine kindlustusandja kohustust kindlustushüvitis välja maksta. Advokaadibüroo NOVE nõunik Indrek Niklus jagab teadmisi tuleohutusnõuete rikkumise mõjust kindlustushüvitise väljamaksmisele.

Suurköökide tulekahjud on suureks probleemiks mitte ainult restoraniomanikele, vaid ka külastajatele. Suurkööke võib kohtada kõikjal, kaubanduskestusest büroohooneteni, köökide tuleohutus võib mõjutada igaüht. Antifire Tuleohutuslahendused juhatuse esimees Andrus Nurga räägib tulekustutussüsteemididest ning annab juhtnööre mida teha vältimaks tulekahju suurköögis.

2019 jaanuaris puhkes Viljandimaal Võhmas asuvas küünlavabrikus tulekahju. Kas praeguseks on selgunud, miks see õnnetus üldse juhtus? Mida oleks saanud või pidanud teisiti tegema? Mis edasi sai ning milliste vintsutustega niigi põlengust kahju kannatanud omanikud kokku puutuma pidid, on raske paari sõnaga kirjeldada. Vabrik toodab 1250 tõeliselt lummavat küünalt päevas ja need kaunid Võhmast pärit valgusallikad võluvad inimesi ka väljaspool kodumaad. Võhma Küünalavabriku üks omanikest Peter Paul Wüthrich jagab enda kogemust suurõnnetusest tulega.

Osalejatel on võimalus suhelda ametikaaslastega teistest ettevõtetest ning esitada küsimusi oma ala tippudele ja praktikutele.

Registreeru konverentsile soodushinnaga SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785