Autor: Aivar Hundimägi • 26. märts 2019

KUULA: kuidas rajada Soome rannikule isiklik sadam?

Kinnisvaraärimees Toomas Peek ostis 15 aastat tagasi tüki Soome saart, kuhu rajas eluhooneid ja isikliku sadama. Ta kinnitab, et Soomes on ehituse ja kinnisvaraga seotud asjaajamine mõnevõrra keerulisem kui Eestis.
Toomas Peek
Foto: Indrek Susi

Peek rääkis Äripäeva hommikuprogrammis, et ostis osa Soome saarest 15 aastat tagasi, tänaseks on ettevõtmine neelanud umbes 2 miljonit eurot. Põhjus, miks Eesti mees eelistas põhjanaabrite saart, peitub siinse rannikumere madalas põhjas, mis ei soodusta jahiga ligipääsu.

Võrreldes kinnisvara soetamist Eestis ja Soomes tõi Peek välja Soome kohati tülika asjaajamissüsteemi. „Kõige suurem raskus on nii-öelda postituvi ja e-riigi sümbioos. Vahepeal tuleb netist ja elektroonilisest keskkonnast välja tulla, võtta oma paberitega kohver ja käia kuskil reaalselt kohal, et siis saadud info jälle internetti sisestada.“

PANE TÄHELE!

Toomas Peek esineb ettekandega "Kas saare ost Soome on hea investeering?" 17. aprillil toimuval ärikinnisvarasse investeerimise konverentsil.

Programm ja registreerimisvorm asuvad SIIN

Vahel tuleb ette olukordi, mille lahendamine võib võtta kaua aega. „Viimased 2 kuud olen taotlenud uue maja vastuvõtmist, selleks on vaja maksuametist saada tõend, et hoone on ausalt ehitatud. Soomes saab isikukoodi alles siis, kui sul on kinnisvara ja kinnisvara saad omakorda menetleda pärast seda, kui sul on isikukood. Osa asju on nii keerulised, et tuleb kaasata jurist,“ rääkis Peek.

Sadama rajamine Soome saare rannikule pole Peeki sõnul keeruline, kui kinnistu omanikule kuulub ka meri. „Kui meri kuulub aga naabrile või riigile, siis ei või põhjast rohtugi üles kiskuda,“ ütles Peek.

Intervjuud saab kuulata:

https://raadio.aripaev.ee/episood/boeing,-danske-ja-swedbank-kuldavaart-investeeringud

Intervjuu algab 65.40

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785