Autor: Ehitusuudised • 18. jaanuar 2019
Autor: Jakob Meier

Arvo Pärdi Keskus pistab rinda Euroopa parimate hoonetega

Arvo Pärdi Keskus valiti Euroopa olulisima, Mies van der Rohe nimelise arhitektuuriauhinna 40 nominendi hulka. Keskus on ainus Eesti hoone, mis valikusse pääses.

Auhinda antakse välja kahe aasta tagant, et tunnsutada ja esitleda Euroopa arhitektide loomingut ja juhtida tähelepanu uudsetele ideedele ja tehnoloogiatele.

40 nominendi hulka kuulub töid 17 riigist. Kõige enam ehk seitse nominenti asuvad Prantsusmaal, kuus Hispaanias, 4 Belgias, 3 Austrias ja Taanis. Kahe tööga on esindatud Saksamaa, Iirimaa, Itaalia, Holland ja Rumeenia. Albaaniast, Eestist, Soomest, Poolast, Portugalist, Serbiast ja Slovakkiast pääses valikusse igast riigist üks objekt.

Hispaania arhitektide Enrique Sobejano ja Fuensanta Nieto loodud Arvo Pärdi Keskuse hoone kõrval kandideerib Põhjamaadest auhinnale Helsingi keskraamatukogu, mille on projekteerinud ALA Architects.

“Projekti kontseptsioon on arhitektuur looduses ning ruumi orgaaniline lähenemine geomeetriliste suhetega loodusesse,” lausus keskuse kavandanud Hispaania arhitektuuribüroo arhitekt ja projektijuht Alexandra Sobral Äripäevale.

Tema sõnul on terve Arvo Pärdi Keskuse projekt eriline selle poolest, kuidas see suhestub loodusega Laulasmaal – pidades lugu loodusest ning hinnates vaikust. “See kontekst on täiesti erinev sellest, millega oleme harjunud suurlinnades, keskustes ja väikelinnades, kus me töötame ka palju haljastusega. Kuid see projekt oli väga eriline, kuna selle asukoht on eriline,” sõnas Sobral ning lisas, et asukoht on üks osa keskuse kontseptsioonist ning tema jaoks üks võtmeelemente.

“Mulle tundus, et kõik projekti asjaosalised – klient, töövõtjad ning konsultandid, nagu insenerid, arhitektid, valgustajad – olid väga pühendunud. Oli väga meeldiv töötada kõikide osalistega ja ekspertidega,” lisas ta.

Arhitekt tõdes, et Nieto Sobejano Arquitectose jaoks oli see projekt võimalus olla sellise väljakutsega seotud nagu helilooja Arvo Pärt. “Me ei kahelnud hetkegi, et me tahaks selles projektis osaleda ning loomulikult seda võita,” sõnas Sobral.

Hoone ehitanud Ehitustrusti juhataja Kaido Somelar kommenteeris ajakirjas Ehitaja, et põhiline, millega maailmakuulsad Lõuna-Euroopa arhitektid pidi keskuse rajamise juures kohanema, on siinne kliima. “Et nad tajuksid, et sooja ja külma vaheldumine on meie igapäevane aastaring ning et see avaldab mõju nii ehitusele kui ka hoone hilisemale kasutusele,” sõnastas Somelar. “Üks väljakutse alates esimesest laua taha istumisest oli küsimus, kuidas meeskonnad kokku sobivad – maailmakuulus arhitekt ja Lõuna-Eesti ehitaja. Kuidas leiame ühise keele?” meenutas ta.

Arvo Pärdi Keskus kandideerib ka Aasta Ehitusprojekti auhinnale, mis tehakse teatavaks 23. jaanuaril.

Mullu novembris tõid keskuse ehitustööd konkursil Aasta Ehitaja 2018 võidu Ehitustrusti projektijuht Jaano Tootsile.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785