22. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digitaalehituse juht: mudelehitust maailmas veab avalik sektor

Wienerbergeri digitaalehituse juht Paul Surin.
Foto: Sten-Ander Ojakallas
Eelmisel nädalal toiminud BIMi innovatsioonikonverentsil BIMsummit ütles Wienerbergeri digitaalehituse juht Paul Surin, et 80% elamuehitusprojektidest hilinevad ning ületavad kokkulepitud eelarve. Mudelehitust veavad maailmas seetõttu just valitsusasutused, et ehitusele kuluvat eelarvet ja aega kõige adekvaatsemalt hinnata.

“Kõige rohkem veavad mudelehituses BIMi kasutamist valitsusasutused,” rääkis Wienerbergeri digitaalehituse juht Paul Surin (Austria). “Mudelehitus võimaldab varakult hinnata nii projekti kulusid kui aega, aga ka edaspidiseid ülalpidamiskulusid. See on eriti oluline just avalikule haldusele, kelle kulud ja tulud suurema tähelepanu all on. Näiteks Ühendkuningriigis on mitmetel avalikel projektidel mudelehitus nõutud. Samuti Ameerika Ühendriikides, Prantsusmaal, Soomes ja Norras. BIMi kasutamine on levinum ka paljudes teistes arenenud riikides.”

Paul Surin kinnitas, et mudelehituse eesmärk on traditsioonilisi ehitusviise toetada. “80% elamuehitusprojektidest hilinevad ning ületavad kokkulepitud eelarve,” ütles Paul Surin. “Ehitusprotsess hõlmab väga palju erinevaid osapooli alates disainimisest kuni ehituse lõpetamiseni. Muudatused ehitusetappide käigus on tavalised ning BIMi eesmärk on neist kõiki – tellijast torumeheni – võimalikult kiiresti teavitada. Ehitada rohkem, väiksema kuluga ja kiiremini.”

“Mudelehitus toimib kõige efektiivsemalt kui seda kombineerida traditsiooniliste ehitusviisidega – vaatamata 3D mudeli olemasolule ja täiendustele tarkvaras, on kohapealne järelvalve endiselt oluline,” lisas Paul Surin.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785