Rahandusmin: ehitusnõudluse kasv piirneb tänavuse aastaga

T1 ehitusplats.
T1 ehitusplats.

Majanduskasv ulatus kolmandas kvartalis ehitussektorile tuginedes 4,2 protsendile, energeetikasektor hoidis kasvu küll pisut tagasi, kuid viimase kolme aasta keskmisest on kasv siiski kaks korda kiirem, kirjutas Äripäev.

Eesti SKP kasvas statistikaameti andmetel kolmandas kvartalis 4,2 protsenti. Jooksevhindades oli see 5,8 miljardit eurot ja sesoonselt korrigeerituna jäi eelmise kvartaliga võrreldes samale tasemele (kasv 0,3 protsenti).

Majanduskasv oli üldiselt laiapõhjaline, sellest veerandi andis ehitussektor, mida on varasemal neljal aastal rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Madis Abeni sõnul tagasi hoidnud vähene nõudlus, mida nüüd tugevdavad nii erasektori kui riigi investeeringud ning omavalitsuste valimisaastale tüüpiliselt suuremad tellimused. Ehitusnõudluse 20protsendiline kasv piirdub Abeni hinnangul tänavuse aastaga ja tuleval aastal ettevõtted kõrgema nõudlusega juba kohanevad.

Rahandusministeerium majanduse ülekuumenemise märke ei näe, sest tarbimiskäitumine on pigem ettevaatlik ja eksport ületab ikka veel importi, kuid keskpanga hinnangul on riskid siiski üleval. 

Loe pikemalt Äripäevast.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed