Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 7. juuni 2017

Narva rannahoone valiti parimaks kommunaal&shyrajatiseks

Autor: Eesti Betooniühing
Eesti Kommunaalmajanduse Ühing valis seitsme esitatud objekti seast 2017 aasta parima kommunaalrajatise, milleks tunnistati Narva linna rannahoone. Tunnustust pälvisid ka Tartu linnavalitsuse esitatud Roosi tee – Muuseumi tee rekonstrueerimine ja Saue vallavalitsuse esitatud Laagri keskuse pargid ja sillad.

Parima kommunaalrajatise konkursile esitati Roosi tee-Muuseumi tee rekonstrueerimine Tartus, Viimsi mõisapargi korrastamise I etapp, Muuga kergliiklusteed, Laagri keskuse pargid ja sillad, Keila linna staadion, Narva rannahoone ja rekonstrueeritud Viru tänav Tallinnas.

2015. aastal valminud Joaoru rannahoone on üks õnnestunumaid Eesti nüüdisarhitektuuri näiteid, teatas kommunaalmajanduse ühing.

2009. aastal korraldati toonase linnaarhitekti Peeter Tambu eestvõttel Joaoru puhkeala arhitektuuriidee konkurss. Selle käigus tuli ära lahendada 17 ha suurune ala, mis kätkes endas ka linna ainsat avalikku supelranda. Võistlusel pälvisid esikoha arhitektid Kalle Vellevoog, Martin Prommik ja sisearhitekt Tiiu Truus, hiljem liitus põhilise projektigrupiga ka Andrus Andrejev.

Rannahoone mängib kaasa bastionivööga ning uue, teisel pool linnust jätkuva rannapromenaadiga, selle ümbrus julgeb originaalselt särada. Üles ja alla pääseb mööda maja liikudes. Ehitise kolm tasapinda toimivad ühtlasi vaateplatvormina, ilusa ilma korral peaks rannakohvik laienema ka väliterrassidele. Neist kõrgeim pole otse jõele lähenedes esmalt isegi märgatav, sest maja sulandub maastikku väga orgaaniliselt.

Teeradade ääres on raagus puid meenutavad tänavalaternad (Margus Triibmann), laudteede ümbrus on varustatud betoonpinkide ja prügikastidega, mille kavandasid rannahoone arhitektuuri silmas pidades autorid ise. Rannast tasub kindlasti edasi jalutada, minnes üles mööda põnevat roostetatud metallist corten-treppi Aleksandri kirikuni.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785