3. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Külmade keldrilagede soojustamine aitab maja küttekulusid oluliselt vähendada

Külmade keldrilagede ja garaažide soojustamiseks mõeldud kivivillaplaate on lihtne viimistleda ning need loovad juba pärast paigaldust laele esteetilise välisilme.
Foto: Paroc
Aasta-aastalt küsivad inimesed aina rohkem seda, kuidas mõistlikult ära kasutada külmi keldreid, maa-aluseid garaaže või muid ehitisealuseid 0-korruse ruume ning neid vastavalt soojustada. Tihti jooksevad keldritest läbi ka kommunikatsioonid ning seetõttu on mõistlik ehituse käigus lisaks eluruumidele korralikult läbi mõelda ka külmade keldrite soojustus. Tänapäeval on selleks otstarbeks välja töötatud plejaad spetsiaalseid isolatsioonilahendusi, mida on hõlbus paigaldada ning mis loovad esteetiliselt kauni välimuse.

Nipid ja nõuanded efektiivseks soojustamiseks

- Sammumüra summutavate PAROC SSB 1 plaatide paigaldamist tuleb alustada kõige kaugematest nurkadest ja vältida nendel liigset käimist.

- Külma keldrilae soojustamisel tuleb asetada villaplaadid tihedalt teineteise vastu, et vältida külmasildu.

- Enne korrustevahelise lae peal asuva ujuvpõranda betoneerimist tuleb betoonkihi ja seina vahele kindlasti paigaldada isoleeriv vaheriba.

- Keldris tuleb enne lae soojustamist tulekindlalt isoleerida kütte-, vee- ja ventilatsioonikanalid ja –torustik ning elektrijuhtmed.

Rohkem infotwww.paroc.ee

 

On üldteada fakt, et korralikult soojustamata katus on koht, kust toimub tavaliselt suurim soojusenergia leke, kuid tihti jäävad tähelepanuta keldrid, parklad ja muud madalama temperatuuriga paigad hoone alumistel korrustel. Kuna tavaliselt on seal küte ja soojustus piiratud või hoopis olemata, saab külm õhk hõlpsasti läbi vahelagede liikuda hoone ülemistesse osadesse, muutes keldrite ja parklate kohal asuvates ruumides põrandad külmaks ning elukvaliteedi kehvemaks. On välja arvutatud, et katuslagede ja põrandate kaudu toimub kuni 50% maja summaarsest soojuskaost. Seetõttu tuleb vahelagede ja külmade ruumide lagede soojustamisele pöörata sama suurt tähelepanu kui seinte ja katuse soojustamisele ning energiasääst ja küttele kuluva raha kokkuhoid on juba järgmisel talvel tuntav, rääkimata mõnusast sisekliimast.

“Kui soojustatav lagi esitab ehitajale lisaks funktsionaalsusele ka esteetilisi nõudeid, on tõenäoliselt parim valik soojustamiseks PAROC CGL 20 tulekindel kivivillast lamellplaat, mida saab spetsiaalse seguga otse betoonlae külge liimida,” ütles Paroci ehitusinsener Jüri Vähi. “Plaadi kinnitamiseks pole vaja mehaanilisi kinnitusi, faasitud ääred teevad paigaldamise lihtsaks ja täpseks ning villaplaatidele juba tehases paigaldatud spetsiaalne kate on kergesti viimistletav näiteks värviga.”

Vähi sõnul tasub efektiivset soojustust vajava põranda puhul kasutada tihedamaid villasid, mis reeglina loovad parema soojusisolatsiooni, kuna nendes ei teki nii suurt õhuringlust, nagu hõredamates villades. Samas on õhu liikumine villas eeliseks näiteks mõne muu soojustusmaterjali, näiteks vahtpolüstüreeni ehk maakeeli penoplasti ees, kuna konstruktsioonidesse sattunud niiskus saab läbi villa välja liikuda ning samas ei halvene villa soojustusomadused. PAROC CGL 20cy puhul on toote deklareeritud soojuserijuhtivus 0.037 W/mK, mis on turul leiduvate materjalide seas üks paremaid väärtusi.

“Peab arvestama, et altpoolt soojustamisel tõuseb ülakorrusel põrandate temperatuur keskelt, ent äärtest jääb külmemaks. Selle vältimiseks tasub põrandate tegemisel need pealtpoolt ja seinte äärtest samuti soojustada, et vältida külmasildade tekkimist,” õpetab Vähi. “Keldri peal asuva vahelae ja põranda vaheliseks soojustuseks sobivad hästi kivivillaplaadid PAROC GRS 20 või SSB. Lisaks tulekindluse suurendamisele kannatavad need plaadid survejõudu kuni 20-40 kPa ja on seega hea alus ujuvpõranda paigaldamiseks.”

Lisaks toimib kivivill suurepärase heliisolaatori ja tuletõkkena. Tihti on garaažidele ja maja all olevatele tööstusruumidele esitatavad tuleohutusnõuded tavapärasest kõrgemad ning seetõttu on oluline tagada ranged tuletõkkenõuded. Kõik kivivillatooted vastvad tuletundlikkuse euroklassile A1, mis tähendab, et villad taluvad kõrgeid temperatuure ning on mittepõlevad.

Enne lae soojustamist isoleeri kanalid ja kommunikatsioonide läbiviigud

Tihti jooksevad keldritest läbi ka mitmesugused kommunikatsioonikanalid, vee- ja gaasitorud, samuti ventilatsioonitorud ja elektrikaablid. Ka neid tuleb soojustada nii tulekindluse tagamiseks kui ka külmumise vältimiseks. Mõistlik on enne keldrilae soojustamist just need tööd ära teha. Ventilatsioonitorud läbivad tavaliselt mitut hoone tuletõkketsooni ning seepärast on nende tulekindel isolatsioon väga oluline, et takistada tule ja põlemisproduktide levikut hoones.

“Vanasti keerutati torude ümber takku ja muud soojustusmaterjali, tänapäeval on niinimetatud HVAC kanalite jaoks olemas eraldi tooted. Kuna kivivillast soojustusmaterjal on mittesüttiv, on selle kasutusvõimalused väga laialdased,” selgitab Vähi. “PAROC HvacFire LT-süsteemi tooteperekonda kuuluvad matid ja plaadid sobivad nii ümmarguse kui ka kandilise ristlõikega õhukanalite tuleisolatsiooniks, samuti on saadaval laias valikus piirete ja läbiviikude lahendusi. Ühtlasi kaitsevad need tooted ka kondentsi eest, olles seega tõeliselt multifunktsionaalsed.”

Paroci HVAC tooteperekonda kuuluvad nii halli kattega GreyCoat kui ka alumiiniumkattega AluCoat tooted, mida on hõlbus paigaldada ning mis ei vaja eraldi viimistlemist, olles ise juba kauni välimusega.Kuna puudub vajadus värvimiseks või plakeerimiseks, saab selle pealt säästa nii aega kui ka raha.

Et aga iga ehitus on unikaalne ning ennetatavad või lahendatavad probleemid eriilmelised, soovitab Vähi renoveerimise korral võimalused ning lahendused ehitaja ja projekteerijaga korralikult läbi arutada. Siis on kindel, et tulemus saab tulekindel, soojapidav ning välimuselt esteetiline.

 

Torude ja kommunikatsioonikanalite soojustamiseks mõeldud HVAC tooteperekond sobib hästi ka tööstuslike lahenduste isoleerimiseks, tagades kaitse nii kondentsi vastu kui ka tulekindluse.
Foto: Paroc
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785