Suurim tootmishoone ehitatakse Harmetile

Moodulmajade tootmine Harmeti Saue tehases.
Moodulmajade tootmine Harmeti Saue tehases.

Suurimaks tänavu ehitatavaks tootmishooneks kujuneb eeldatavasti Harku valda rajatav Harmeti moodulmajade tootmishoone, selgub Uus Maa kinnisvarabüroo turuülevaatest.

Kinnisvarabüroo Uus Maa 2016. aasta teise poolaasta äripindade turuülevaatest selgub, et 2016. aasta teisel poolaastal anti lao- ja tootmishoonetes uusehituste ja laiendustena kasutusse veidi üle 215 280 ruutmeetrit suletud netopinda, mida oli umbes 139 000 ruutmeetri võrra rohkem kui 2016. aasta esimesel poolaastal.

Suurematest hoonetest said 2016. aastal valmis Coopi logistikakeskus (suletud netopinda ca 41 900 ruutmeetrit), BLSi logistikakeskus (ca 21 300 ruutmeetrit) ning Smarteni logistikakeskuse II etapp, millega suurenes keskus peaaegu kaks korda.

2017. aastal jääb kasutusse antud hoonete maht rekordilise 2016. aastaga võrreldes mõnevõrra väiksemaks (ca 200 000 ruutmeetrit), kuid sellest hoolimata jätkub hoonete aktiivne ehitamine ning planeerimine. Turu eripäraks on nende projektide rohkus, kus detailplaneering on kehtestatud, ehitusluba on saadud ning ehitushangegi läbi viidud, ent ehitustegevusega alustatakse vaid piisava huvi tekkimise korral. 

Sel aastal suuri logistikakeskusi või nende laiendusi ei valmi, suurimaks rajatavaks hooneks kujuneb eeldatavasti Harku valda Kumna külla rajatav moodulmajade tootmishoone. Eesti ühe suurima moodulmajade ja ehitussoojakute tootja Harmeti tarbeks ehitatava hoone pindala on 26 544 ruutmeetrit. Hoone ehitavad Nordecon ja Nordecon Betoon.

Omatarbeks ehitatavatest hoonetest on suurimad veel Baltic Agro poolt ehitatav hoone (ca 5000 ruutmeetrit) Rukki tehnopargis Rae vallas, kuhu kolivad kõik ettevõtte tegevusvaldkonnad ning Combiwoodi uus tootmishoone Vaida alevikus, mille pindalaks on ca 4500 ruutmeetrit.

Üürniku vajaduse tarbeks ehitatavatest hoonetest on suurimad Maru poolt arendatav Favori tootmishoone Jõelähtmel (ca 13 500 ruutmeetrit) ning Lookivi logistikapargi I etapp, millest oluline osa spekulatiivne kinnisvara (ca 7500 ruutmeetrit).

Spekulatiivse iseloomuga kinnisvarast on suurimad VGP arendatava Nehatu tööstuspargi kaks viimast hoonet – aadressidele Niidu tee 3 ja Niidu tee 1 ehitatavad hooned, mille suletud netopind on kokku ca 22 700 ruutmeetrit. Spekulatiivse iseloomuga on veel Hausersi arendatavad suuremate boksidega stock-office-tüüpi hooned Reti teel, mille ehituse algus sõltub ehituseelsete üürilepingute sõlmimise mahust.

2017. aastal valmivad suuremad lao- ja tootmishooned:

1. Harku vald, Puusepa tee 4, suletud netopind 26 544 m²

2. Jõelähtme vald, Loovälja tee 11, suletud netopind 13 552 m²

3. Maardu linn, Niidu tee 3, suletud netopind 11 668 m²

4. Maardu linn, Niidu tee 1, suletud netopind 11 045 m²

5. Rae vald, Kõrtsi tee7, suletud netopind 7493 m²

6. Rae vald, Rukki tee 8, suletud netopind 4952 m²

7. Lasnamäe, Suur-Sõjamäe 29a, suletud netopind 4862 m²

8. Rae vald, Reti tee 14a, suletud netopind 4838 m²

9. Rae vald, Saare tee 31/37/39, suletud netopind 4540 m²

10. Rae vald, Reti tee 14a, suletud netopind 4319 m²  

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed