Autor: Sirje Rank • 19. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ka Iirimaal napib ehitajaid

Iirimaal on puudu on vähemalt 112 000 ehitusala oskustöölist
Foto: Pixaby
Pärast Iirimaad tabanud kinnisvara- ja pangakrahhi, mis sundis riigi euroala ja IMFi abipaketti küsima, oli ehituse alal kaua vaikus, mis sundis ehitajaid riigist lahkuma ja mujalt tööd otsima.

Eelkõige mindi Suurbritanniasse ja Austraaliasse. Nüüd oleks Iirimaal jälle ehitajatele tööd, kuid pole ehitajaid – puudu on vähemalt 112 000 oskustöölist, vahendab Äripäev Financial Times artiklit.

Krahhi eel paisus ehitussektori osa Iiri SKPs ligi veerandile, krahhi järel oli ehituspea terve kümnendi soikus. Nüüd võtab elamuehituse turg taas hoogu, kuid veel aastateks jääb nõudlus pakkumisest suuremaks, hindavad sektori tippjuhid.

„Umbes aasta jagu on olnud ilmne, et ehitussektori toibumine on alanud,“ ütles Goodbody Stockbrokersi peaökonomist Dermot O’Leary. „Nüüd hakkame nägema juba selgeid märke, et see jääb lähemateks aastateks püsima.“

Tipuaastal 2007 moodustas ehitussektor Iiri SKPst 23%. See ei olnud jätkusuutlik – ajalooliselt on sektori osakaal olnud ligikaudu14%. Praegu on see kahanenud 7-8%-le SKPst.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785